A Legfőbb Ügyészség példátlannak nevezte a DK-sok fenyegetőzését

2017.06.12. 11:42

Példátlannak nevezte a Legfőbb Ügyészség az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt a kijelentést, amely megtorlással fenyegeti a bírákat és az ügyészeket a jogszerű, törvényes tevékenységük miatt. Ez a megnyilvánulás súlyosan sérti a jogállamiságot, alapjaiban támadja a jogbiztonságot - írta a Legfőbb Ügyészség.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke múlt csütörtökön a Sukoró-ügyben hozott jogerős döntés után beszélt arról, hogy pártja kormányra kerülése után

börtönbe záratná a 2008-as sukorói telekcsere ügyében eljáró ügyészeket, bírákat, valamint a legfőbb ügyészt és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét.

Az ellenzéki politikus koncepciós perről beszélt, továbbá - kormányváltás esetére - szabadulást és teljes kárpótlást ígért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori vezetőinek. Varju László azt mondta: a Fidesz azért kreálta a Sukoró-ügyet, hogy börtönbe zárja Orbán Viktor kormányfő legfőbb politikai ellenfelét, Gyurcsány Ferencet, Tátrai Miklós és Császy Zsolt fő bűne pedig az volt, hogy nem tettek hamis tanúvallomást a DK elnöke ellen.

Ma Magyarországon nem független az igazságszolgáltatás Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az OBH elnöke, az ügyben eljáró fideszes ügyészek, a csütörtöki ítéletet meghozó bíró és tanácsa addig lesz szabadlábon, ameddig a magyar miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják.

Az ellenzéki párt szombaton közleményben ismételte meg: "a fideszes Polt Péter ügyészsége két ártatlan embert juttatott koncepciós perben letöltendő börtönbüntetésre a Sukoró-ügyben".

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője hétfőn ugyancsak koncepciós perről beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában és vizsgálat lefolytatását szorgalmazta. Mint mondta, ha a bíró bűncselekményt követett el az eljárás során, akkor börtönbüntetésre kell ítélni.