A Fidesz alapítványa egymilliárdot kapott két év alatt, a KDNP-s hibázott

2017.06.12. 17:58

Két pártalapítvány átvilágítását fejezte be az Állami Számvevőszék: a Fidesz alapítványát,  Polgári Magyarországért Alapítvány és a Barankovics István Alapítvány 2014-2015. évi gazdálkodását ellenőrizték. Az MTI szerint a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány

  • 2014-ben 570 millió 671 ezer,
  • 2015-ben pedig 529 millió 700 ezer forintnyi költségvetési támogatásban részesült.

A pártalapítvány törvényesen gazdálkodott, a gazdálkodására vonatkozó belső szabályozás a jogszabályi előírásoknak megfelelt, írja az ÁSZ-ra hivatkozva az MTI.

A pártalapítvány - amelynek az elnöke Balog Zoltán - könyvvezetése és gazdálkodása során a jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat betartotta, a 2014. és a 2015. évre vonatkozóan a költségvetési terveket elkészítette, így a kiszámítható, tervezhető gazdálkodás feltételeit biztosította. 

Az ÁSZ a jelentésében javaslatokat nem fogalmazott meg, de fontosnak tartottak leírni egy mondatot, ami bármit jelenthet, és annak az ellenkezőjét is. Az ÁSZ ugyanis

a szabályszerű feladatellátás elősegítésének biztosítása érdekében figyelemfelhívó levéllel fordult a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elnökéhez.

A Kereszténydemokrata Néppárt által 2006-ban létrehozott Barankovics István Alapítvány értékelésében azt írták, a szervezet a törvényi előírásoknak megfelelően

  • 2014-ben 61 millió 618 ezer,
  • 2015-ben 53 millió 800 ezer forintnyi költségvetési támogatásban részesült.

A pártalapítvány gazdálkodása szervezeti kereteinek kialakítása és a gazdálkodására vonatkozó belső szabályozás a jogszabályi előírásoknak megfelelt; az alapcélja ellátásához kapcsolódó gazdálkodási tevékenysége szabályszerű volt.

Számviteli beszámolóját az üzleti év utolsó napjára elkészítette, azonban

a 2015. évi közzétett számviteli beszámoló eredménykimutatása - a megelőző év vonatkozásában feltárt jelentős összegű hibát okozó gazdasági esemény téves könyvelése következtében - nem helyesen tartalmazta a mérleg szerinti eredményt.

Az ÁSZ a jelentésében három javaslatot fogalmazott meg, továbbá a szabályszerű feladatellátás elősegítésének biztosítása érdekében figyelemfelhívó levéllel fordult a Barankovics István Alapítvány elnökéhez.