Ipari kender miatt rohanta le az Aurórát a rendőrség

2017.06.13. 09:19

Bár a rendőrség azt állította, hogy lakossági feljelentésre rohanta le a nyolcadik kerületi közösségi házat, a jelek szerint megfélemlítő akció zajlott a hely ellen. Az Auróra Facebook-bejegyzése azt írja a szombati razziáról: 

"Szombat este az Auróra Közösségi Házban razziát tartott a rendőrség. Az akcióról a nyilvánosságot és az Auróra munkatársait is úgy tájékoztatták, hogy az intézkedés spontán lakossági bejelentésre történt.

A közösségi teret mintegy 30 rendőr szállta meg, az önkormányzat munkatársaival és a katasztrófavédelemmel közösen érkeztek. A kivonuló rendőrök magas száma és a hatóságok összehangolt fellépése viszont nem spontán intézkedésre utal, ahogy az sem lehet véletlen, hogy pont egy a kender ipari hasznosítását bemutató rendezvényen történt a razzia."

A rendőrség közleménye szerint "tizenöt olyan személyt állítottak elő, akiket a nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki. A fogyasztók ruházatának átvizsgálásakor a rendőrök kábítószergyanús növényi anyagokat, tablettákat találtak, amelyeket lefoglaltak." A saját videofelvételük ugyanakkor nem egészen két gramm füvet mutat be, és ilyen, elenyésző mennyiségű drogról számolt be az Auróra is.

Az intézkedés 14 órán keresztül tartott, mely során minden egyes vendég csak igazoltatás és ruházatának átvizsgálása után hagyhatta el a házat. A mintegy 120 emberből összesen 15 embert állítottak elő, egy részüknél találtak csekély mennyiségű kábítószert.

A droghasználati statisztikák alapján bármelyik budapesti szórakozóhelyen hasonló arányban sikerült volna fogyasztót találni.

Miért pazarolja a rendőrség a kábítószer elleni küzdelem nevében egyszerű droghasználók vegzálására erőforrásait?"

Az Auróra egyébként olyan közösségi ház, ahol rendszeresek a kisebbségi jogokkal, civil szervezetekkel kapcsolatos események. Emellett zenei rendezvényeket, kiállításokat, játszóházat szerveznek. Rezsifórum, nemzeti konzultációs propagandagyűlés viszont még sosem szerveződött. Ezzel függhet össze, hogy az állítólagos lakossági bejelentés napján az ipari kender felhasználásával foglalkozó programokat tartottak, összezavarva a névtelen feljelentőt.

Az Auróra közleményében rámutat: "Az ügy pikantériája, hogy szombat este Zengető fesztivál volt, amelyen az esemény szervezői beszélgetéseken, workshopokon dolgozták fel a kender, mint haszonnövény régi magyar hétköznapi használatát, illetve mai felhasználási lehetőségeit a fenntarthatóság jegyében (pl.: textil, kenderbeton),

így a rendőrség lefoglalt nagy mennyiségű nem drognak minősülő kendert is.

Jogellenesnek nevezte a rendőrség ilyetén fellépését a TASZ is. A jogvédő szervezet közleménye úgy fogalmaz: 

"Elítéljük a budapesti Auróra nevű szórakozóhelyen 2017. június 10-én este tartott rendőri razziát és jogsegélyt ajánlunk az akció elszenvedőinek.

 Az ombudsman már 10 évvel ezelőtt törvénytelennek minősítette a „diszkórazzia” nevű gyakorlatot, melyben a rendőrség válogatás nélkül igazoltat és drogtesztre kényszerít fiatalokat.

"A rendőrségi beszámoló szerint a szombat esti akcióban csak csekély mennyiségű illegális szer birtoklása miatt emeltek vádat. Nem sikerült tehát drogterjesztőket elfogni, pedig a rendőrség állítása szerint számukra ők az igazi célpontok." - írta a TASZ.

Az Auróra pozitív üzenettel zárja nyilatkozatát: "Egyúttal szeretnénk mindenkivel tudatni, hogy az Auróra továbbra is zavartalanul folytatja a működését. Ha egyetértetek céljainkkal, kérünk, támogassátok a több mint 10 civil szervezetnek állandó helyet biztosító és további száz szervezetet befogadó és támogató tevékenységünket jelenlétetekkel, kövessetek minket Facebookon és gyertek el az Aurórában tartott programokra!"