Civiltörvény: az LMP utólagos normakontrollt szeretne

2017.06.13. 15:04

Az LMP utólagos alkotmánybírósági normakontrollt akar kérni a Fidesz-KDNP képviselői által a parlament átvitt civiltörvényről. A párt várja a többi ellenzéki képviselő támogató aláírását, a normakontroll kérvényezéséhez 50 képviselő aláírására van szükség. A parlament a civiltörvényt 130 igen, 44 nem és 24 tartózkodás mellett fogadta el.

Szél Bernadett, a párt társelnöke azt mondta, semmi nem indokolta, hogy a parlament elfogadja a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt. Ettől a jogszabálytól az ország nem lesz jobb hely, sőt a törvény ellehetetlenít olyan civil szervezeteket, amelyek segítettek, amikor feladatokat vállaltak át az államtól.

Ikotity István LMP-s képviselő szerint a kabinet súlyos szereptévesztésben van, mert a kormányzás helyett a társadalmi szervezetek szétverésével foglalkozik. A negyvenes évekre volt jellemző, hogy először felszámolták a pártokat, majd a civil szervezeteket, amivel óriási károkat okoztak a társadalomnak. Szerinte, ha a kormány az átláthatóságon akar javítani, akkor először saját háza táján kellene söprögetni, mert számos olyan álcivil szervezetet létezik, amelyeket a kabinet politikai okokból tart fent.

A két képviselő Külföldről finanszírozott politikusok vagytok! feliratú transzparenst tartott fel, amely Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt ábrázolta.

A törvény elfogadása miatt a TASZ és a Helsinki Bizottság polgári engedetlenségbe kezd, elutasítják a külföldről támogatott szervezet jelző használatát, de gazdálkodásról, finanszírozásról szóló adataikat – ahogy eddig is – nyilvánosságra hozzák.  • Hírek
  • Megtakarítás