Egy DK-s képviselő vesegörcs miatt hiányzik a mai kétharmados szavazásról

2017.06.14. 09:50

Ahogy azt reggel megírtuk, ma, szerdán szavaz a parlament a "burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló T/15329. számú törvényjavaslathoz" előterjesztett módosításról, amely eredetileg arról szólt volna csak, hogy tiltott pártfinanszírozásnak minősítené, ha valaki a piaci ár alatt ad el plakáthelyet egy pártnak a kampányidőszakon kívül, majd megtoldották azzal, hogy a kampányidőszakon kívül politikai plakátokat egyáltalán nem lehetne kihelyezni.

A módosítás megszavazásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának kell igennel szavaznia. Ha tehát mindenki jelen van a parlamentben, akkor ez csak úgy jöhet össze a Fidesznek, ha legalább két ellenzéki képviselő támogatja. Vagy nincs ott, ahogy az az egyik trafiktörvénynél megtörtént Vona és Gyurcsány távolmaradása miatt.

Ma reggel kiderült, a mai szavazáson egy ellenzéki képviselő már biztosan nem lesz ott: Oláh Lajos, DK-s képviselőhöz mentőt hívtak, vesegörcse van. Felmerült ugyan az is, hogy mentővel vigyék a parlamentbe a szavazás idejére, de állapota nem engedi, hogy elhagyja a lakást.

A DK-tól úgy tudjuk, a párt végigtelefonálta az ellenzéki pártokat és tájékoztatta őket arról, hogy tőlük egy ember biztosan hiányozni fog. Így, ha a Fidesz és a KDNP frakciójának összes tagja a parlamentben lesz, akkor az ellenzék képviselői közül már nem hiányozhat senki, ha meg akarják akasztani ezt a törvényt.

A 444 kérdezte végig a frakciókat és a függetleneket, hogy ott lesznek-e ma, erre a következőt válaszolták:

  • Az LMP kötelező szavazást rendelt el, és nem tudnak olyan képviselőjükről, aki ne jelenne meg.
  • A Jobbik frakciója is kötelező szavazást rendel el, és elvileg nem lesz hiányzó.
  • Az MSZP sem támogatja a módosítást, és nem tudnak hiányzóról
  • "A Fidesz-frakciónak még a keddi kétharmados szavazásoknál is volt hiányzó képviselője, de mivel az egész parlamentből egyedül ők nem reagáltak a kérdésemre, nem lehet tudni, hogy szerdán fel tudnak-e sorakozni teljes létszámban a saját javaslatuk mögött" - írja a lap.
  • Harrach Péter, a KDNP-frakcióvezetője azt írta, fontosnak tartják a módosítást. Ezért várhatóan mindenki ott lesz.
  • Független képviselők: "Vadai Ágnes szerint minden DK-s képviselő nemmel fog szavazni. A többiek (Kész Zoltán, Demeter Márta, Szabó Tímea, Kónya Péter, Szabó Szabolcs, Fodor Gábor és Szelényi Zsuzsanna) szintén azt ígérték, hogy leszavazzák a kormánypártokat" - írja a 444.