Őrizetbe vette a NAV Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s képviselőt

2017.06.14. 13:07 Módosítva: 2017.06.14. 18:26

Őrizetbe vette a csongrádi NAV bűnügyi igazgatósága - az MSZP-nek és a DK-nak is jogi képviseletet adó - Czeglédy Csaba, szombathelyi MSZP-s képviselőt, ügyvédet, tudta meg a Pestisrácok. Az őrizetbe vétel tényét szocialista forrásaink is megerősítették: tegnap este házkutatást tartottak a szocialista politikusnál, majd elvitték, jelenleg is őrizetben van. A cikk megjelenése után közleményben reagált az MSZP: felfüggesztik Czeglédy ügyvédi irodájával a keretszerződéseket, az etikai bizottság pedig vizsgálja az ügyet. A NAV válasza is a megjelenés után érkezett, ebben megerősítették az akciót.

A lap úgy tudja, a Csongrád Megyei NAV Bűnügyi Igazgatósának nyomozói öt helyszínen – Szombathely, Sümeg, Budapest, Csabrendek – tartottak házkutatást és hat embert vettek őrizetbe, és költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. "A gyanú szerint a tettesek Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet működése során követhették el a csalást" - írják és hozzáteszik, hogy úgy tudják, az illetékes ügyészség mind a hat gyanúsított esetében kezdeményezte az előzetes letartoztatást.

Tavaly januárban számoltunk be arról, hogy csaknem ezer McDonald's-dolgozó hiába várta, hogy megérkezzen számlájára a decemberi bére, a munkaerőt kölcsönző cég, a Human Operator Zrt. nem fizetett. A cég igazgatóságának elnöke volt Czeglédy.  A diákok 2015. évi decemberi bérét a McDonald's Kft. a szerződésben foglaltaknak megfelelően átutalta a Human Operator Zrt.-nek, a McDonald's szerint viszont a Human Operator, vagy az általuk közvetített Studentka Work Iskolaszövetkezet ezt az összeget nem fizette ki a diákjainkat. A McDonald's ezt követően napokon belül másodszor is, ezúttal közvetlenül a diákoknak kifizette a december havi béreket. A McDonald's pert indított a Humán Operátor ellen, ez jelenleg is folyamatban van.

„Sajnálatos módon egy elszámolási vita alakult ki a felek között, de tartjuk magunkat az üzleti élet írott és íratlan szabályaihoz, nem borítjuk az asztalt partnereinkre a nyilvánosság előtt. A bérek kifizetéséért természetesen a Human Operator Zrt. a felelős, de a napokban már közeledtek az álláspontok, és a bérek kifizetése ma vagy holnap megtörténhet” - nyilatkozta akkor lapunknak a szocialista képviselő.

Aztán tavaly decemberben az M1 számolt be róla, hogy Czeglédy csalás bűntett gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda Czeglédy Csaba, az MSZP szombathelyi elnöke egyik cégével kapcsolatban. A Híradó megkeresésére a Nemzeti Nyomozó Iroda azt közölte, van nyomozás. Arra a kérdésre, hogy a Humán Operátor Zrt.-vel kapcsolatban milyen bűncselekmény gyanújával tart a nyomozás, azt a választ kapták: csalás bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

A cégjegyzékben szereplő adatok szerint Czeglédy Csaba a Humán Operátor Zrt. vezető tisztségviselője. Ezekből kiderül az is, hogy a Humán Operátor Zrt.-t 2010-ben hozták létre az ugyanilyen nevű kft. jogutódjaként. A cég fő tevékenysége a munkaközvetítés. A vállalat honlapja is Czeglédy Csabát jelöli meg igazgatósági elnökként - hangzott el a műsorban. Az interneten bárki számára hozzáférhető cégadatok szerint a Czeglédy Csabához köthető, akkor még kft.-ként működő cég 2007-ben vásárolta meg a Magyar Apartman Kft. üzletrészeit, és ezzel több mint ötvenszázalékos szavazati jogot szerzett benne - tették hozzá.

Az MSZP kiadott egy közleményt. A Botka által aláírt közleményben azt írják:

„Czeglédy Csaba ügyvéd, szocialista politikus őrizetbe került. Amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek. De amíg ez kiderül, felkérem az MSZP Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja ki az ügyet. A párt vezetését pedig arra kérem, hogy függessze fel az ügyvédi irodával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik."

A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is megkereste az ügyben, akik megerősítették, hogy kedden egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó bűnszervezet ügyében akcióztak, valamint, hogy kilenc gyanúsítottat hallgattak ki és vettek őrizetbe bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt.