Konrád
8 °C
23 °C

Őrizetbe vette a NAV Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s képviselőt

2017.06.14. 13:07 Módosítva: 2017.06.14. 18:26

Őrizetbe vette a csongrádi NAV bűnügyi igazgatósága - az MSZP-nek és a DK-nak is jogi képviseletet adó - Czeglédy Csaba, szombathelyi MSZP-s képviselőt, ügyvédet, tudta meg a Pestisrácok. Az őrizetbe vétel tényét szocialista forrásaink is megerősítették: tegnap este házkutatást tartottak a szocialista politikusnál, majd elvitték, jelenleg is őrizetben van. A cikk megjelenése után közleményben reagált az MSZP: felfüggesztik Czeglédy ügyvédi irodájával a keretszerződéseket, az etikai bizottság pedig vizsgálja az ügyet. A NAV válasza is a megjelenés után érkezett, ebben megerősítették az akciót.

A lap úgy tudja, a Csongrád Megyei NAV Bűnügyi Igazgatósának nyomozói öt helyszínen – Szombathely, Sümeg, Budapest, Csabrendek – tartottak házkutatást és hat embert vettek őrizetbe, és költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. "A gyanú szerint a tettesek Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet működése során követhették el a csalást" - írják és hozzáteszik, hogy úgy tudják, az illetékes ügyészség mind a hat gyanúsított esetében kezdeményezte az előzetes letartoztatást.

Tavaly januárban számoltunk be arról, hogy csaknem ezer McDonald's-dolgozó hiába várta, hogy megérkezzen számlájára a decemberi bére, a munkaerőt kölcsönző cég, a Human Operator Zrt. nem fizetett. A cég igazgatóságának elnöke volt Czeglédy.  A diákok 2015. évi decemberi bérét a McDonald's Kft. a szerződésben foglaltaknak megfelelően átutalta a Human Operator Zrt.-nek, a McDonald's szerint viszont a Human Operator, vagy az általuk közvetített Studentka Work Iskolaszövetkezet ezt az összeget nem fizette ki a diákjainkat. A McDonald's ezt követően napokon belül másodszor is, ezúttal közvetlenül a diákoknak kifizette a december havi béreket. A McDonald's pert indított a Humán Operátor ellen, ez jelenleg is folyamatban van.

„Sajnálatos módon egy elszámolási vita alakult ki a felek között, de tartjuk magunkat az üzleti élet írott és íratlan szabályaihoz, nem borítjuk az asztalt partnereinkre a nyilvánosság előtt. A bérek kifizetéséért természetesen a Human Operator Zrt. a felelős, de a napokban már közeledtek az álláspontok, és a bérek kifizetése ma vagy holnap megtörténhet” - nyilatkozta akkor lapunknak a szocialista képviselő.

Aztán tavaly decemberben az M1 számolt be róla, hogy Czeglédy csalás bűntett gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda Czeglédy Csaba, az MSZP szombathelyi elnöke egyik cégével kapcsolatban. A Híradó megkeresésére a Nemzeti Nyomozó Iroda azt közölte, van nyomozás. Arra a kérdésre, hogy a Humán Operátor Zrt.-vel kapcsolatban milyen bűncselekmény gyanújával tart a nyomozás, azt a választ kapták: csalás bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

A cégjegyzékben szereplő adatok szerint Czeglédy Csaba a Humán Operátor Zrt. vezető tisztségviselője. Ezekből kiderül az is, hogy a Humán Operátor Zrt.-t 2010-ben hozták létre az ugyanilyen nevű kft. jogutódjaként. A cég fő tevékenysége a munkaközvetítés. A vállalat honlapja is Czeglédy Csabát jelöli meg igazgatósági elnökként - hangzott el a műsorban. Az interneten bárki számára hozzáférhető cégadatok szerint a Czeglédy Csabához köthető, akkor még kft.-ként működő cég 2007-ben vásárolta meg a Magyar Apartman Kft. üzletrészeit, és ezzel több mint ötvenszázalékos szavazati jogot szerzett benne - tették hozzá.

Az MSZP kiadott egy közleményt. A Botka által aláírt közleményben azt írják:

„Czeglédy Csaba ügyvéd, szocialista politikus őrizetbe került. Amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek. De amíg ez kiderül, felkérem az MSZP Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja ki az ügyet. A párt vezetését pedig arra kérem, hogy függessze fel az ügyvédi irodával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik."

A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is megkereste az ügyben, akik megerősítették, hogy kedden egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó bűnszervezet ügyében akcióztak, valamint, hogy kilenc gyanúsítottat hallgattak ki és vettek őrizetbe bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!