USA: a megbélyegző civil törvény elrettentő hatással lesz a magyarok önszerveződésére

2017.06.14. 19:17
Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége határozott hangú nyilatkozatban szólalt fel a kedden elfogadott civilellenes törvénnyel szemben, a megbélyegezni kívánt civil szervezetek védelmében. A Fidesz nem mond igazat, amikor amerikai példára hivatkozik – hangsúlyozzák.

Kemény hangú közleményben állt ki a a Fidesz által frissiben elfogadott civiltörvény ellen az Egyesült Államok. Az amerikai nagykövetség szerdai közleménye szerint a „külföldi finanszírozású szervezetek” megregulázására hozott törvény méltánytalan, megbélyegző hatású és visszalépést jelent az egyesülési jog és a szólásszabadság érvényesülésében.

A közlemény, illetve az ebben foglalt hivatalos amerikai álláspont szerint:

„Az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy a magyar parlament elfogadott egy olyan jogszabályt, amely méltánytalanul sújtja a magyar civil szervezetek egy célzott csoportját, akik közül sokan a korrupció elleni harcot, valamint az emberi jogok és a polgári szabadságjogok védelmét tekintik fő feladatuknak. Ez az új törvény megbélyegez helyi szervezeteket — különösen azon kormányzati kommunikáció kontextusában, mely a külföldről támogatást kapó civil szervezeteket úgy ábrázolja, mint amelyek a társadalom érdeke ellenében tevékenykednek –, és elrettentő hatással lesz a magyarok önszerveződésére és azon képességére, hogy aggodalmaikat demokratikus úton hozzák a kormány tudomására. Amennyiben életbe lép, a törvény visszalépést fog eredményezni a NATO, az EU és az EBESZ által képviselt egyesülési jog és szólásszabadság érvényesülése tekintetében, valamint a civil szervezetek támogatása iránti közös elkötelezettségünkben.”

A nagykövetség közleménye azt a fideszes narratívát is visszautasítja, mely szerint a magyar törvény valójában amerikai mintát követ:

Azon állítások, melyek szerint ez a jogszabály az Egyesült Államokban létező Idegen Ügynökök Bejegyzéséről szóló Törvényen alapul, nem valósak.

A Fidesz többször hivatkozott arra, hogy a magyar törvény lényegében ugyanarról szól, mint az amerikai FARA törvény – az azonban valójában csak a külföldi érdekek mentén politikai propagandát kifejtő szervezetek regisztrációját követeli meg, míg az új magyar törvény minden olyan civil szervezetét, mely évente legalább 7,2 millió forintnyi támogatást kap külföldről. A magyar törvény alkotói a szervezetek jobb átláthatóságát hangsúlyozzák, a kritikák szerint azonban valójában a kormány számára kényelmetlen civil szervezetek politikai megbélyegzését szolgálja a jogszabály, hasonlóan a 2012 óta érvényes orosz szabályozásra, mely „külföldi ügynökké” nyilvánítja az ottani szerveződéseket.

Az Egyesült Államok mellett a német kormány is jelezte, hogy „nagy aggodalommal” tekint a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló magyar törvényre. Az Európai Bizottság megvárja a Velencei Bizottság végleges véleményét, mielőtt megítéli, hogy uniós jogba ütközik-e. Egyelőre nem indul hivatalos eljárás az ügyben.

Itthon a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság már bejelentette, hogy polgári engedetlenségbe kezdenek a civiltörvény miatt.