Orbán főtanácsadója beszólt Lázárnak

2017.06.15. 07:10

Kezdeményezései sikeréről és a leszakadás megállításáról adott interjút a Heti Válasznak Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor főtanácsadója. Az interjú apropója az volt, hogy a Magyar Nemzet pár hete megjegyezte: a korábban rendszeres szereplő Hegedűs eltűnt a nyilvánosság elől.

Hegedűs ezt érthetetlennek nevezte, és ha már ezzel az interjúval hallatott magáról, dicsérte a saját teljesítményét, majd közvetve el is árult pár érdekes dolgot a kormányon belüli belső viszonyokról. 

A főtanácsadó azt bizonygatta, hogy szerinte tényleg nincs már gyerekéhezés Magyarországon. Azt pedig, hogy az Eurostat adatai szerint közben a relatív gyerekszegénység növekszik, a „Nyugatra szabott” kritériumokkal magyarázta. 

Hegedűs szerint ő tanácsolta Orbánnak a közmunkaprogramot és a minimálbér-emelést, és elégedett is ezek megvalósításával. Ám akad olyan javaslata, amely még nem valósult meg, és ezekért – arra lehet következtetni a szavából – Lázár János minisztert teszi felelőssé.

Például a leghátrányosabb helyzetű járások számára kitalált „fapados uszodák” programról azt mondta Hegedűs, hogy négy évvel ezelőtt 3 milliárd forintot biztosított erre a kormány. Ám nem épülnek az uszodák azóta sem, amit Hegedűs egyszerűen Lázár Jánosra ken:

szomorú, hogy a végrehajtásért felelős minisztérium miatt a programot máig nem sikerült megvalósítani.

A riporteri kérdést, hogy a Miniszterelnökségről van-e szó, megerősíti Hegedűs. A rászoruló bölcsődések ingyenes étkezését szintén nem sikerült elintéznie, pedig Orbán Viktor rögtön támogatta a javaslatát, a parlament két hét múlva megszavazta, a pályázatokat rekordidő alatt kiírták 2016. január 1-jén. Az állami finanszírozás mégsem áll rendelkezésre, amiről annyit mondott Hegedűs: „maradjunk annyiban, hogy elakadt”.  Feltehetően itt is a Lázár János vezette Miniszterelnökségen akadt el a végrehajtás. 

Hegedűs ezzel együtt is úgy látja, hogy sok eredményt elért, és azért támogatja mai napig Orbánt, mert „közös munkánk alapja 2004 óta az, hogy prioritásnak tekintjük a társadalmi leszakadás megállítását”. Egy sor dologban azonban nem ért vele egyet. Ilyen – az interjúból az olvasható ki – a CEU ügye és Paks II. „Nem lettem atompárti. Ezt amúgy senki nem várja tőlem. Főként nem a miniszterelnök" – mondta Hegedűs.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás