Áder Jánosnak nincs aggálya, aláírta a civiltörvényt

2017.06.16. 10:41
Az államfő nem lát semmilyen közjogi vagy alkotmányos aggályt, amely akadálya lehetne a civiltörvény kihirdetésének, így pénteken aláírta a törvényt. Két civil szervezet már jelezte, polgári engedetlenségbe kezd, nem tartja be a törvényt.

Áder János államfő szerint nem befolyásolja a parlamentben kedden elfogadott civiltörvény a 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét, csupán további adminisztrációs kötelezettségük keletkezik. Ezért Áder János aláírta a jogszabályt.

Nem látok olyan közjogi vagy alkotmányos aggályt, amely valódi akadálya lehetne a törvény kihirdetésének

– tudatta az államfő a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről kiadott nyilatkozatában, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el pénteken az MTI-hez.

Áder János szerint a jogszabály elfogadását jelentős társadalmi vita előzte meg. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy ennek során nemritkán olyan vélemények is napvilágot láttak, melyek a tényeket figyelmen kívül hagyva nem segítették elő a józan tisztánlátást. Meggyőződése – folytatta –, hogy a magyar társadalom többsége tiszteli a tisztázó vitákban elhangzó érveket, de elutasítja a fölöslegesen megosztó, öncélú indulatkeltést.

Áder szerint a civil szervezetek nélkülözhetetlen és tiszteletet érdemlő szereplői egy polgári demokráciának. Az államfő hangsúlyozta, Magyarországon több mint 56 ezer civil szervezet működik, melyek 99 százalékát semmilyen formában nem érinti az új szabályozás, mivel vagy egyáltalán nem terjed ki rájuk a törvény hatálya, vagy nem rendelkeznek 7,2 millió forintot meghaladó, külföldről érkezett támogatással.

A parlament kedden 130 igen, 44 nem és 24 tartózkodás mellett fogadta el törvényt. A hivatalosan a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényt a Fidesztől Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes, Kósa Lajos frakcióvezető, Németh Szilárd rezsibiztos,  Vitányi István képviselő nyújtotta be.

A civiltörvény ellen tiltakozók 2017 áprilisában a Hősök terén
A civiltörvény ellen tiltakozók 2017 áprilisában a Hősök terén
Fotó: Földes András

A Velencei Bizottság aggályai nyomán csekély mértékben enyhítettek a szabályokon, de a törvény legfontosabb pontján – amely szerint „külföldről támogatott szervezet” minősítést kell használnia a civil szervezetnek, amennyiben az országon kívülről jutott legalább 7,2 millió forintos támogatáshoz – a Fidesz nem változtatott. Engedményt csak abban tett a kormánypárt, hogy a billog használatának kötelezettségét három évről egy évre csökkentette, tehát csak az azt követő évben kell használnia ezt megjelölést, amelyben a 7,2 millió forint feletti külföldi támogatást kapta.

Jön a civilek polgári engedetlensége

A törvény elfogadása miatt a TASZ és a Helsinki Bizottság polgári engedetlenségbe kezd. A szervezetek elutasítják a külföldről támogatott szervezet jelző használatát, de gazdálkodásról, finanszírozásról szóló adataikat – ahogy eddig is – nyilvánosságra hozzák. A civilek ugyanis visszautasítják a szerintük megbélyegző szabályozást.

Erről péntek reggel  azt mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy „a magyar jogrendszerben ilyen nincsen”. A törvényeket pedig a civileknek is be kell tartani. Arra pedig, ha mégsem tartanák be, Orbán azt mondta: a „jogkikényszerítés” nem a kormány dolga, hanem a hatóságoké, pontosan ismert, leírt rendje van, senkit nem fog meglepetés érni”.