Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Az MSZP törvénnyel tiltaná a CÖF politikai kampányait

2017.06.16. 13:32

Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be a tiszta és egyenlő kampány érdekében, aminek támogatásával a szocialisták szerint a kormány bebizonyíthatja, hogy nem csak régi barátját akarja tönkretenni, a Jobbik pedig azt, hogy nem egy Simicska Lajosra épített "új csodafegyverrel" akar választást nyerni - jelentette be Molnár Gyula pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján.

Az MSZP elnöke az MTI szerint az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött a plakáttörvénnyel kapcsolatban elképesztőnek és felháborítónak nevezte, hogy a parlamentet "ráncigálják" és a köztársasági elnököt "kényszerítik, hogy rekordsebességgel visszadobjon egy törvényt", csak azért, hogy a két jobboldali párt megvívja harcát a nyilvánosság előtt arról, kié legyen Simicska Lajos öröksége.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője elmondta: az MSZP egy korábbi javaslatát "porolja le" és nyújtja be az Országgyűlésnek, amiben azt kezdeményezik, hogy szűnjön meg a közpénzből való kampányolás és legyen egyenlő esélye a pártoknak, mert tarthatatlan, hogy jelenleg közpénzből és "lopott pénzből" plakátháború zajlik az országban. Az MSZP a következőket javasolja:

  • kampányidőszakon kívül piaci áron lehessen plakáthelyen vásárolni, a közpénzből való plakátolást pedig kampányidőszakban és azon kívül is megtiltanák. 
  • Azt szeretnék elérni, hogy közpénzből kampányidőszakban ne hirdethessen a kormány, a helyi önkormányzatok, a költségvetési szervek, a köztulajdonban álló gazdálkodó szervezetek vagy az általuk támogatott személyek és szervezetek. Az a cél, hogy az olyan "álcivil" szervezetek, mint a Civil Összefogás Fórum ne tudjanak se közpénzből, se másként politikai kampányt folytatni.
  • Az esélyegyenlőség és az átláthatóság érdekében kezdeményezik, hogy az országos listát állító pártok és egyéni jelöltek kampányplakátjait lajstromszámmal lássák el, a választási irodának jelentsék be, és az interneten egyék elérhetővé, hogy ki, hány plakátot és mennyiért vásárolt, illetve belefért-e a törvény által biztosított pénzügyi keretbe.
  • Törvénybe foglalnák, hogy kampányidőszakban a jelöltek a villanyoszlopokon térítésmentesen helyezhetnek el plakátot, viszont megtiltanák a tömegközlekedési eszközökön közpénzből folytatott kampányt.
  • Az MSZP nyilvánossá tenné a kampánytámogatók működését, a "kamupártokkal" kapcsolatban pedig azt javasolja, hogy fizesse vissza az állami támogatást az összes olyan párt, amely nem ér el legalább egy százalékos eredményt a választásokon.

Arról, hogy Áder János köztársasági elnök a plakáttörvényt visszaküldte az Országgyűlésnek, a civil törvényt viszont aláírta, Tóth Bertalan azt mondta: inkább a civil törvényt kellett volna visszaküldenie a parlamentnek, vagy az Alkotmánybírósághoz kellett volna fordulnia az ügyben. Kérdésre válaszolva elfogadhatatlannak tartotta a civil szervezetek megbélyegzését és közölte, megvizsgálják, hogy érdemes-e az Alkotmánybírósághoz fordulni a kérdésben.