Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Körvonalazódik, hogyan rövidítené a nyári szünetet a kormány

2017.06.16. 12:36

Ha el tudnak indítani egy tömeges, országos táboroztatási programot, azzal kiegészülhet a tanév – válaszolta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár az Inforádiónak arra a kérdésre, tervezik-e a nyári szünet lerövidítését, a tanév rendjének átalakítását.

Az Eduline összefoglalója szerint (az Inforádió honlapján annyi szerepel, hogy az esti Aréna vendége lesz Maruzsa) a helyettes államtitkár azt mondta, hogy „a pedagógusok ritkán lelkesek, ha előkerül az ötlet, hogy két héttel tovább tartson a tanév”, ugyanakkor a különböző kimutatások szerint a tanítási napok száma Magyarországon kifejezetten alacsony (180 nap), más OECD-országokban többet járnak  iskolába a diákok. De Maruzsának nincsenek olyan illúziói, hogy „matematikát lehet tanítani mondjuk június 28-án”.

Maruzsa Zoltán azt mondta, kompromisszumos megoldás körvonalazódik. Ha a kormány tömeges táboroztatási lehetőségeket, játékos nyári foglalkozásokat tud kínálni a diákoknak,

nem drágán, nem magánszervezésben, nem feltétlenül bentlakásos módon,

akkor ezzel kiegészülhet a tanév. „Hogy ez a tanév részeként folyna-e, az csak technikai kérdés.”

A nyári szünet az idén éppen most indul, június közepén, vagyis jelenleg két és fél hónap. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában már évek óta vizsgálják, hogyan lehetne lerövidíteni a nyári szünetet, hogy hosszabb őszi, téli és tavaszi szünetet kapjanak a gyerekek. A rövidebb nyári szünet tervéről már Palkovics László államtitkár is beszélt korábban az Indexnek.