Vilma
3 °C
11 °C

Ezer beszélgetés nőkkel a szexről

2017.06.16. 14:23 Módosítva: 2017.06.16. 14:25
Hogy lesz orgazmusom? Kik azok a melegek? Terhes lehetek az análszextől? Február óta heti háromszor csetelhetnek tinédzserek egy ingyenes applikáción keresztül bármilyen szexszel kapcsolatos kérdésről a témában járatos felnőtt önkéntesekkel. A gyerekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány szexedukációs programja, a Yelon egyrészt 10–18 éves gyerekeknek szóló, testükkel, lelkükkel, szexualitásukkal és kapcsolataikkal foglalkozó információs honlap, másrészt ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás és cset.

„Gyakran olyan tévhitek miatt aggódnak és szorongnak, ami egy 5-10 perces beszélgetés alatt könnyedén tisztázható. Ilyen tipikus kérdés például, hogy pattanásos leszek-e, ha maszturbálok. Mikor úgy tudunk elköszönni, hogy érezhetően lazább és könnyedebb lett a gyerek a beszélgetéstől, az engem is mindig megnyugtat és feltölt” – mondja az Indexnek az egyik önkéntes, Barbara, amikor arról kérdezem, miért szereti ezt a munkát.

A februári indulás óta körülbelül ezer beszélgetést vezényeltek le a Yelon önkéntesei, ami 650 órányi csetelést jelent, mondja Kerpel Éva, a csetprogram vezetője. A működésük négy hónapja alatt készített statisztikájukból kiderül, hogy leggyakrabban a szerelem és szexualitás témaköreit említik a beszélgetések, de például 57 esetben előkerült a félelem, szorongás, 24 esetben pedig bántalmazásról, abúzusról is beszámoltak a gyerekek. Utóbbi eset a legkomplikáltabb az önkéntesek szerint, mert a cset természetéből adódóan korlátozottak a segítség lehetőségei.

A tinédzserek teljesen anonim módon kérdezhetnek a felnőttektől, és a program rendkívüli módon védi is az anonimitást, így konkrét példákat sem árulhatnak el a csetelő felnőttek arról, hogy milyen beszélgetések zajlanak a hétfőn, szerdán és szombaton este 18-tól 22 óráig nyitva tartó csetidőszakokban. Annyira védett a Yelon rendszere, hogy amint vége a beszélgetésnek, törlődik a teljes csetfolyam, nehogy valaki, aki a tini telefonjával babrál, elolvashassa. 

Pedig kíváncsi vagyok, hogy mit válaszolnak a csetügyelők olyan, a Gyakorikérdések.hu-n dögivel jelen lévő profán kérdésekre, hogy

mi az a geci?

Erre azt mondják, hogy sosem maradnak meg a biológiai, leíró jellegű magyarázatnál. „Nem szoktam az ilyenekre instant választ adni. Ha valaki ilyen kérdéssel indít, hogy »mi a geci?«, akkor megkérdezem, hogy ő mit tud róla, szerinte mi lehet az. Ez azért fontos, mert én nem tudom, hogy a csetelő hány éves, és milyen ismeretek birtokában van. Ha túl sok információt adunk, az kártékonyabb, mintha semmit sem mondunk, ezért először mindig körbe kell járni a kérdést, és kipuhatolni, hogy mennyi az éppen elég válasz a kérdező gyerek számára” – válaszolja Kriszta. Juli pedig azt teszi hozzá, hogy habár személytelennek tűnhet ez a műfaj, a mostani kamaszok számára komfortos, megszokott így kommunikálni, így talán könnyebben meg is nyílnak. 

10–18 éveseknek ajánlják a Yelont, de az ügyelők direktben nem kérdezik meg a csetpartnereiket arról, hogy hány évesek, csak ha a beszélgetés szempontjából az életkor különösen fontos. Amennyiben súlyos abúzus, bűncselekmény merül fel a beszélgetésben, akkor igyekeznek afelé terelni a gyereket, hogy beszéljen valakivel róla a környezetében. Arra is volt már példa, hogy a tini segítséget kért egy bántalmazási ügyben, vele a cset keretein kívül folytatták a beszélgetést.

A csetprogram vezetője, Kerpel Éva azt mondja, erősen megszűrik a tinédzserekkel csetelő önkénteseket, akik a jelentkezés után komoly képzésen is részt vesznek. A tényszerű tudásanyag nagy részét e-learning-anyagból kell elsajátítaniuk, amit a Hintalovon Alapítvány munkatársai állították össze, mondja Kerpel. Aki levizsgázott ebből az anyagból, háromnapos csoportos képzésen vesz részt, amelynek tematikája: test- és éntudat, gyermekjogok, szexuális és más abúzus, kapcsolatok, csetkészségek begyakorlása. A továbbjutóknak a következő lépés a minimum 3x4 órás gyakorlati képzés, amikor élőben csetelhetnek úgy, hogy egy mentor végig mellettük ül, és vigyáz, hogy a se gyerek, se az ügyelő ne sérüljön.

A csetprogram munkatársai között most csak nők vannak, de Kerpel Éva azt mondja:

nagyon örülnének annak, ha férfiak is csetelnének a tinikkel.

Most is toboroznak éppen önkéntes csetelőket. „Azt tartanánk jó üzenetnek a gyerekek, fiatalok felé, ha egyértelmű lenne, hogy a szexuális nevelésük és a szexualitásra vonatkozó ismeretek terjesztése egyaránt dolga a felnőtt férfiaknak és nőknek. A csetügyelők keresztnévvel bemutatkoznak, így a minket megkeresők azt láthatják, hogy most itt csak nők vannak.” A programvezető nem tudja, miért nem jelentkeznek a férfiak: „Csak találgatunk. Talán mert a férfiaknak nehezebb olyanokkal szexualitásról beszélni, akik nem velük egykorú férfi ismerősök? Vagy mert eleve kevesebb férfi vállal önkéntes munkát? Vagy mert túl sok képzésben kell részt venni? Túl nagy kötöttség? Volt már férfi jelentkező, de olyan még nem, aki végigcsinálta volna a képzést” – mondja.

x

A Yelon nevű szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal lényege, hogy biztonságos virtuális teret biztosítson a tinik számára, ahová bátran kattinthatnak tájékoztatásért, az anonim csetfelület segítségével pedig személyes tanácsadást is kérhetnek. Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogász, a Hintalovon Alapítvány alapítója korábban a Díványnak azt nyilatkozta, mivel a szexualitás itthon tabu, rendkívül sok a gyerekekben a félreértés, információhiány a témában. Pedig „az egészséges szexualitás alapja az egészséges énkép, önkép, az egészséges testkép, az érzelmi biztonság, az egészséges párkapcsolatokról alkotott kép, az erőszak felismerése és az erőszak elutasítása, de persze természetesen az örömteli szexuális életre való képesség is” – fogalmazott.