Vádat emeltek az építésvezetővel szemben

2017.06.16. 11:02 Módosítva: 2017.06.16. 11:03

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat egy pápai társasház építésvezetőjével szemben, mert nem gondoskodott a ház állványzatának megfelelő rögzítéséről, és ezzel közvetlen veszélynek tett ki másokat, és az egyik dolgozó sérüléséket szenvedett - közölte a Pápai Járási Ügyészség.

Az állványzatot 2016 áprilisában állították fel az épülő ház utcafronti részén, de nem rögzítették hozzá a falhoz és oldalról sem támasztották ki. Az állványzatra a betonacélszerelési munkák elvégzéséhez is szükség volt, amik a felállítást követő harmadik napon kezdődtek. Az építésvezető a dolgozóknak megmutatta, hogy a kész falazatba hova építsék be a vasanyagot, arra azonban nem hívta fel a figyelmüket, hogy az állványzat nincs megfelelően rögzítve.

A sértettek délután jutottak oda, hogy az utcafronti oldal felső részein is elvégezzék a munkát, amihez az állványt is igénybe kellett venniük. Háromméteres magasságban dolgoztak a betonkoszorú elhelyezésén, amikor az állvány eldőlt. Az egyik sértett az állvánnyal együtt a földre zuhant, társa – észlelve az állvány távolodását a faltól – a fal tetejére fellépett, míg harmadik munkatársuk a zsaluzatban megkapaszkodott, így elkerülte a leesést.

Az állványzattal együtt földre zuhant sértett nyolc napon belül gyógyuló, zúzódásos sérüléseket szenvedett, továbbá az eldőlt állvány az utcán parkoló két személygépkocsit rongált meg.