Beáta, Izolda, Lea
1 °C
17 °C

Meglepő visszatérők dolgoznak Botka László kampányán

2017.06.18. 07:34
Tóbiás Józsefet nevezte ki az MSZP kampányfőnökének Botka László, a párt pedig már most átáll kampányüzemmódra. Tóbiás egyik első lépéseként létrehozott egy kampányigazgatóságot, a csapatban csupa meglepő neveket találunk. Ott van például Baja Ferenc és Molnár Zsolt.

Botka László már a miniszterelnök-jelölti programjában azt ígérte, hogy az MSZP a vezetésével gyorsan kampányüzemmódba kapcsol. Bár a választásokig még legalább 10 hónap van, Botka már ki is nevezte a párt kampányfőnökét.

Ahogy korábban suttogták, mi is megírtuk, Tóbiás József volt elnök lett az MSZP kampányfőnöke, ami azért nem meglepő választás, hiszen a tavalyi kongresszuson Tóbiás volt Botka szövetségese a Molnár Gyula-Hiller István párossal szemben (nem mellesleg a küldöttek akkor a Molnár-Hiller páros mellett döntöttek).

Meglepő azonban, hogy Tóbiás pénteken úgy döntött, létrehoz egy kampányigazgatóságot, amely a pártot és Botka kampányát irányítja majd a következő hónapokban. Ebbe a kampányigazgatóságba pedig régi és nem olyan régi motoros szocialistákat hívott meg. Az Index  információi szerint a kampány irányításába bekerül:

  • Molnár Zsolt, aki a 2014-es választási kampányban volt az MSZP kampányfőnöke. Az eredmény ismert, a Fidesz kétharmadot szerzett. De Molnár beválogatása azért is váratlan, mert a tavalyi pártelnöki harcban nem kis része volt abban, hogy Botka ne legyen választmányi elnök, Tóbiás pedig elnök. Botka a tavalyi interjújában elég elítélően beszélt a kongresszust megelőző "tartalom nélküli pozícióosztozkodásról", és nem titkolta, hogy Molnár Zsoltra is céloz.
  • Baja Ferenc, az igazi régi motoros MSZP-s, aki Horn Gyula minisztere is volt, ő is bekerül a kampányigazgatóságba. Ez annyiban kevésbé meglepő, hogy Baja jó pár kampányt végigcsinált, többet irányított is, és Tóbiás, illetve Botka nagy támogatója volt a tavalyi kongresszuson. Annyiban viszont meglepő, hogy Baja részvétele a kampányban feltehetően aligha tudja könnyen elhitetni a választókkal, hogy itt épp egy nagy megújulás zajlik.
  • Tóth Bertalan frakcióvezetőt is felkérte Tóbiás. Ez a legkisebb meglepetés, hiszen elég logikus, hogy a parlamenti munka irányítója tisztában legyen a kampánystratégiával és az egyes konkrét húzásokkal.

Érdekesség, hogy az MSZP alapszabályában szervezetileg nem létezik a most megalakított kampányigazgatóság. Hivatalosan tehát nem is kell majd dönteni erről a kampánycsapatról. Az MSZP választási felkészülését az úgynevezett országos választási bizottság (ovb) irányítja, ez kedden ülésezik majd, és itt várhatóan azért téma lesz a kampányigazgatóság is. Addig nem is akart senki nyilatkozni a dologról.

Máris nekimentek Botka új kommunikációs vezetőjének

Szintén téma lehet az a vita, amely múlt héten kezdődött a pártban a Czeglédy Csaba őrizetbe vételét követő kommunikációról. Sok szocialista, köztük Molnár Gyula pártelnök is némiképp másképp értékelte Czeglédy őrizetbe vételét, mint Botka László.

Botka ugyanis közleményében nem húzta magára Czeglédy ügyét. (Ami érthető, hiszen Czeglédyt nem is politikai tevékenysége, hanem egy céges ügye miatt vizsgálta a NAV.) Botka azt írta, hogy kéri a párt etikai bizottságát, vizsgálja ki az ügyet, az ügy rendezéséig pedig függesszék fel az ügyvédi irodával kötött keretszerződést. Molnár viszont az ATV-ben már arról beszélt, hogy Czeglédyt azért vitték be szerinte, mert "legkeményebb, leghatározottabb szocialista ügyvéd", aki perek százait nyerte a Fidesz ellen. "Pechje, hogy lehetett mivel támadni, és kellően ismert" - mondta Molnár, aki Botkával szemben tehát azt sugallta, hogy politikai koncepciós eljárás zajlik.

Csütörtökön ezért kellett magyarázkodnia egy kibővített elnökségi ülésen az új kommunikációs igazgatónak, Kerényi Györgynek. Kerényi azzal magyarázta a kommunikációt, hogy Botkát el kell távolítani minél jobban ettől az ügytől, egy Fideszt szidalmazó kiállással pedig egy cseppet sem segítenek Czeglédy helyzetén. Több MSZP-s azonban hiányolta a szolidaritást, és a vita odáig fajult, hogy volt olyan megyei elnök, aki Kerényi elmozdítását is felvetette. Kerényi végül maradt, de láthatóan nehezen emészti a párt Botka újszerű politikáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!