Csak álmodni mernek olyan órabérről a tanárok, mint amennyiért továbbképezték őket

2017.06.19. 14:55 Módosítva: 2017.06.19. 14:55

14 milliárd forintos, uniós támogatás keretében képezték tovább a pedagógusokat 2015-ben, és miközben a program egyelőre nem eredményezett kimutatható javulást, néhány továbbképző tanár meglehetősen megszedte magát, írja az Átlátszó.

Egy vidéki szakiskolában például 45 ezer forintos órabérért tartott órákat Uzsalyné dr. Pécsi Rita, aki az egészséges életre nevelésről és a tanulási problémákról tartott továbbképzést. Az Átlátszó szerint 35 órát tartott két tucat pedagógusnak, és így 1,593 millió forintot számlázhatott. Uzsalyné bizonyos körökben sztárnak számít az Átlátszó szerint. Pedagógiai-nevelési szakértőként rendszeresen lép fel egyházi rendezvényeken, saját rovata van az Új emberben, és az Emmi jogelődje, a NEFMI alaptantervi bizottságában is részt vett.

Az előadó munkadíját a Klik kifizette, ugyanakkor azzal az iskolával, ahol az előadásait tartotta, a Klik már nem volt ilyen bőkezű. Havi 100 oldalnyi fénymásolást engedélyeztek, a pluszmunkákért 3-4 hónapos késéssel fizettek, a tanárok pedig bruttó 3 ezer forintos órabérért dolgoztak.

Az Átlátszó szerint ugyanakkor Uzsalyné története szervesen illeszkedik a TÁMOP-programba, amelyet a ciklusvégi pénszórás jellemzett, "mindegy mire, csak el legyen költve az uniós forrás". Haszna pedig nem sok volt a KMPG tanulmánya szerint, egyik megállapítása szerint például

az oktatásra fordított Európa Unió támogatások pozitív hatása az oktatás minőségére országos szinten nem kimutatható.