Botka felhúzta magát, és kilőtte a Fidesz–MSZP-alkut

2017.06.20. 12:44
A Fidesznek nagyon fontos, hogy elfogadják a Simicska és a Jobbik ellen kitalált új plakáttörvényt. Ezért MSZP-sekkel kezdtek egyeztetni, és már körvonalazódott is egy megállapodás a két párt között. Ám Botka Lászlónak nagyon nem tetszett a formálódó alku, így kedden közbelépett. Szerinte el kell kerülni a látszatát is mindenféle kollaborációnak a Fidesszel.

Meglepő politikai alkudozások kezdődtek a magyar belpolitikában, miután kiderült, a Fidesz még a nyár elején szeretné elfogadni a plakáttörvényt. A lex csicskának is nevezett (Kósa Lajos szavajárása) módosítás lényege: kampányidőszakon kívül betiltanák a politikai plakátokat a köztereken, vagyis így a Fidesz törvénnyel tudná megakadályozni, hogy a Jobbik ezernyi plakáttal árassza el az országot Simicska Lajos mahires tábláin.

Csakhogy a módosítás megszavazásához kétharmad kell, így a Fidesznek szüksége van ellenzéki szavazatokra is. A Jobbikra értelemszerűen nem számíthatott, így a kormánypártok más stratégiát választották. Eddig mi történt?

  • A Fidesz első plakáttörvényes javaslatához az LMP nyújtott be módosítókat, ám a Fidesz kiherélte a javaslatot, így az LMP-sek nem voltak hajlandóak megszavazni.
  • A múlt szerdai szavazáson az ellenzék egységesen elutasította a javaslatot, és a vesegörcsöt kapó DK-s Oláh Lajos hiányzásával együtt is megakadályozták a törvény megszavazását.
  • A kétharmados részek tehát buktak. Az így értelmetlenné váló, feles többséget igénylő részek átmentek. Ám az értelmetlenség miatt Áder János államfő visszaküldte a törvényt a parlamentnek.
  • Így tehát újra a törvényhozás elé került a plakáttörvény, a Fidesz pedig rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett péntekre.

Elsőre érdekesnek tűnhet, a Fidesznek miért vállalja újra a pofon kockázatát. Hiszen ha szerdán leszavazta az ellenzék a javaslatot, várhatóan a rákövetkező pénteken sem fog másként tenni. 

Ám a színfalak mögött az Index információi szerint elég komoly alkudozások kezdődtek a Fidesz és néhány MSZP-s vezető között. Mivel nem tudjuk bizonyítani, így nem írhatunk le neveket. De tény, hogy az MSZP hirtelen múlt pénteken előállt egy saját javaslattal, amelyet tárgyalási alapként tárt a nyilvánosság és a Fidesz elé.

Fideszesek MSZP-sekkel alkudoztak

Az MSZP javaslatát „a tiszta és egyenlő kampány érdekében” Molnár Gyula pártelnök és Tóth Bertalan frakcióvezető ismertette pénteken, és több olyan pontot is tartalmazott, amely a Fidesznek fájdalmas változtatás lenne. A szocialisták például azt szeretnék elérni, hogy az olyan „álcivil” szervezetek, mint a Civil Összefogás Fórum, ne tudjanak se közpénzből, se másként politikai kampányt folytatni. Emellett az is az MSZP-nek kedvező, a Fidesznek hátrányos módosítás lenne, ha törvénybe foglalnák: kampányidőszakban a jelöltek a villanyoszlopokon térítésmentesen helyezhetnek el plakátot, viszont megtiltanák a tömegközlekedési eszközökön közpénzből folytatott kampányt.

Az ilyen MSZP-s javaslatokat a Fidesz rendszerint a startvonalnál lesöpri az asztalról, ezúttal viszont meglepő reakciók érkeztek: a KDNP jelezte, hogy nem zárkózik el, a Fidesz részéről pedig Kósa Lajos azt mondta, hogy tanulmányozzák, és bizakodását fejezte ki, hogy sikerül kompromisszumot összehozni, és meglesz a szükséges kétharmados támogatás.

Meglepő reakció attól a Fidesztől, amely eddig nem igazán volt nyitott az ellenzéki javaslatokra. Információnk szerint a háttérben egy előre eltervezett megállapodás volt: a Fideszben nagyon dühösek voltak, amiért nem ment át elsőre a javaslatuk.

Így megkerestek MSZP-s vezetőket azzal, hogy néhány ponton hajlandók engedni az MSZP-nek, ha cserébe a szocialisták pénteken elfogadják az ő javaslatukat, és megszavazzák a plakátok betiltását kampányidőszakon kívül. Az MSZP-ben páran úgy gondolkodtak, hogy a pártnak amúgy sem jó, ha kormánypárti és jobbikos plakátokkal van tele az ország, és két legyet ütnek egy csapásra, ha kiharcolnak maguknak előnyöket, és közben eltüntetik a jobbikos hirdetéseket.

És akkor Botka közbelépett

A Jobbik megneszelte a dolgot, és rögtön Fidesz–MSZP-alkuról kezdett beszélni, Volner János frakcióvezető „Paktumot kötött a Fidesz és az MSZP” címmel hirdetett keddre sajtótájékoztatót. Az MSZP keddi elnökségi ülésén pedig arról beszéltek volna a résztvevők, hogyan alakítsák ki a pártnak kedvező narratívát: vagyis hogy itt nem valami sötét alkuról van szó, hanem az MSZP megpróbál némileg jobb versenyhelyzetet kiharcolni magának.

Csakhogy az elnökségi ülésre információnk szerint betoppant Botka László miniszterelnök-jelölt, aki felhúzta magát a történeten, és jelezte: nem elfogadható számára a Fidesz–MSZP közös szavazás. Botka amellett érvelt, már a miniszterelnök-jelölti programjában is emellett állt ki, hogy el kell kerülni mindenféle kollaboráció látszatát is. Jelen esetben ugyanis hiába lesz az MSZP-nek kedvezőbb hirdetési környezet, ha közben az MSZP „elveszíti ellenzéki párt jellegét”, és ezzel a húzással a Jobbik lesz a Fidesz legfőbb ellenfele.

A keddi elnökségin Botka tehát kilőtte az eltervezett megállapodást, és amellett állt ki, hogy az MSZP ne nyújtson be egyedül semmilyen javaslatot, és ne támogassa a Fidesz plakáttörvényét. Az elnökség elfogadta Botka érveit. A dologról hivatalosan a délután ülésező országos választási bizottság dönt, de meglepő lenne, ha a párt ezek után szembemenne a saját miniszterelnök-jelöltjével. (Frissítés! Az ovb támogatta Botka álláspontját, sőt, Botka személyi változtatásait is jóváhagyta, részletek itt.)

Aki együttműködik a Fidesszel, ki lesz zárva

Nyakó István sajtófőnök délutáni sajtótájékoztatóján megerősítette a cikkben szereplő történéseket. Azt mondta: nincs semmilyen együttműködés a Fidesszel, ha a Fidesz támogatná az MSZP törvényjavaslatát, azt is együttműködésként kellene értelmezni.

Arra a felvetésre, mi történt a hétfői, az MSZP javaslatáról tartott ötpárti egyeztetés óta, Nyakó István az MTI szerint azt mondta, a rendszerváltás óta senki nem okozott annyi kárt ennek az országnak, mint a Fidesz, az MSZP célja pedig az, hogy leváltsa Orbán rendszerét.

Ezért most és a jövőben sem fogadható el semmilyen együttműködés - közölte - , erről beszélt Botka László az országos választási bizottság és előtte az elnökség ülésén is, korábban pedig a kongresszuson. "Nincs semmilyen együttműködés a Fidesszel, aki ezzel szembemegy, az ki lesz zárva az MSZP-ből" - jelentette ki.  • Tippek
  • Biztosítás