Botka kirúgott pár szocialistát a kampánycsapatból

2017.06.20. 13:37

Megalakult kedden az MSZP legfőbb döntéshozó szerve a kampányban: az úgynevezett országos választási bizottság (ovb). Ennek feje a miniszterelnök-jelölt, Botka László, aki rögtön az első ülésen alaposan átrendezte a megszokott viszonyokat.

Bár legalább tíz hónap van a választásokig, az MSZP máris átállt a kampányüzemmódra, és Botka vezetésével megalakult egy ötfős, úgynevezett kampányigazgatóság. Az Index úgy értesült, hogy ennek tagjai Botka mellett Molnár Gyula pártelnök, Tóbiás József kampányfőnök, Kerényi György kommunikációs igazgató, illetve Ruff Bálint politikai tanácsadó.

A kampányigazgatóság érdekessége, hogy Tóbiás József múlt héten még egészen más névsort talált és hirdetett ki a pártban. Mint megírtuk meglepő visszatérők kerültek volna be az MSZP-s kampánystábba: a 2014-es, kétharmaddal bukott választás kampányfőnöke, Molnár Zsolt, illetve Baja Ferenc, aki már Horn idején is kampányokat vezényelt.

Botka László viszont más felállásban gondolkodott, így Molnár és Baja nem került be a csapatba. Nincs szó hivatalos lecserélésről, mert hivatalosan nincs is kampányigazgatóság, Tóbiás tehát nem formálisan vezette ki őket.

Az ovb arról is döntött, hogy Botka és a párt kommunikációját teljesen átveszi a kommunikációs igazgató. Vagyis Kerényi tudta nélkül egyetlen testület, politikus nem adhat ki állásfoglalást, közleményt.

Botka emellett teljes pénzügyi kontrollt kért. Ez azt jelenti, hogy minden szocialista testület, a frakció, sőt az alapítvány szerződéseiről is tudni akar, és az utalások is csak az engedélyével történhetnek.

Az ovb emellett hivatalosan is úgy foglalt állást: nem támogatja, hogy az MSZP-sek megszavazzák a Fidesz plakáttörvényét. A formálódó Fidesz–MSZP-alku megakadályozásáról ebben a cikkünkben bővebben is olvashat.