Próbálják megmenteni az Amerikában kivégzésre ítélt magyart

2017.06.20. 14:56

Kedd kora délután már 733 aláírónál járt az a magyar és angol nyelvű online petíció, amit csak ma indítottak a CitizenGO oldalon William Morva, a virginiai halálsoron ülő, félig magyar rab életének megmentéséért.

Morva esetéről a múlt héten írtunk: az '56 után kivándorolt magyar apától származó, még mindig csak 35 éves férfit azért ítélték halálra Virginiában, mert 2006-ban egy szökési kísérlet során lelőtt két embert. A kivégzést nemrég július 6-re tűzték ki. Ügyvédei még harcolnak érte, szerintük Morva mentális betegsége, a téveszméi vezettek a gyilkosságokhoz.

A férfi élete most a virginiai kormányzó, Terry McAuliffe kezében van. Neki hatalmában állna kegyelmet adni, és tényleges életfogytiglanra változtatni Morva halálbüntetését. Fogy az idő a kivégzés kitűzött napjáig, közben folyik a Mercy for Morva (Kegyelmet Morvának) kampány. A nemzetközi petíciót a change.org-on eddig 1805-en írták alá. Pár napja a Washington Postban jelent meg véleménycikk Morva védelmében.

A kedden Magyarországról indított petíció számlálója folyamatosan pörög, az aláírók száma gyorsan nő. A petíció aláírói nemcsak a virginiai kormányzót szólítják meg, hanem Szijjártó Pétert, Magyarország kulgazdasági és külügyminiszterét, illetve Hetesy Zsoltot, a Washingtoni Nagykövetség első beosztottját és átmeneti ügyvivőjét is. Utóbbiakat arra kérik, szólaljanak fel velük együtt a magyar állampolgársággal is rendelkező William Morva védelmében.

A külügy egyelőre nem nyilatkozik

Az Index még múlt kedden megkereste a magyar külügyminisztériumot azzal a kérdéssel, hogy Magyarország, a magyar állam, a magyar diplomácia részéről volt-e kísérlet korábban, illetve van-e szándék William Morva sorsának alakítására, megpróbáltunk, megpróbálunk-e esetleg közbenjárni kegyelemért. Választ az eltelt egy hétben egyelőre nem kaptunk.

William Morva gyilkosság vádjával a bíróság előtt
William Morva gyilkosság vádjával a bíróság előtt
Fotó: mercyformorva.com

Bár Morvára nem a magyar jogszabályok vonatkoznak, a magyar petíció hivatkozik a magyar Alkotmánybíróságnak arra a határozatára, amely megállapította a halálbüntetés alkotmányellenességét. Idézik az Európai Unió Alapvető Jogok Kartáját is.

"Mivel a halálraítélt amerikai-magyar kettős állampolgár, arra kérjük Önöket, álljanak ki William Morva élethez való joga mellett, és kérjék a kormányzót, gyakoroljon kegyelmet a magyar származású elítélt felé. Segítségüket előre is köszönjük!" - írják a petícióban a magyar megszólítottaknak, Szijjártónak és Hetesynek.

Ahogy előző cikkünkben megírtunk, Morva érdekében már tavaly augusztusban levelet írt a virginiai kormányzónak David O'Sullivan, az EU washingtoni nagykövete azzal a felütéssel, hogy William Morva magyar–amerikai kettős állampolgár. Ő is Morva mentális betegségére hivatkozva kért számára kegyelmet, mondván: az EU meggyőződése szerint a mentális zavarban szenvedők kivégzése ellenkezik a széles körben elfogadott emberi jogi normákkal.