Lázár: 700 milliárdot fordítana a kormány a budapesti kórházakra

D  AS20170622009
2017.06.22. 15:17

Kilencvenharmadik Kormányinfóját tartotta Lázár János. Ezen a kérdések előtt megemlékezett az elmúlt napokban elhunyt Helmut Kohl és Rubovszky György politikusokról.

Legyen családegyesítés, csak ne Európában

Majd elmondta, tart az uniós miniszterelnökök találkozója, ahol gőzerővel zajlik a migráció vitája. Lázár szerint a béke, a fejlődés és jólét szigete volt Európa, de ma már hétköznapivá váltak a kisebb-nagyobb terrortámadások. Az elmúlt egy évben nem volt olyan terrorcselekmény, aminek ne lett volna köze a bevándorláshoz, mondta, ezért elfogadhatatlan a kormány számára az a hozzáállás, hogy segítsük a migránsok Európába történő érkezését. 

Lázár szerint az új javaslatok egyike az Unióban, hogy gyorsítsák fel, és könnyítsék meg a családegyesítést. Hozzátette, ezt a kormány is támogatja, de nem úgy, hogy az Európába érkező menekültekhez érkezzen az otthon maradt család, hanem menjenek haza a családjaikhoz az Európában tartózkodó menekültek.

500 milliárd után 700 milliárd

A kórházi fertőzések miatti magas halálozási számokra Lázár azt mondta: 30-40 év lemaradását nem lehet néhány év alatt behozni, de a kormány mindent megtesz: az elmúlt években vidéki egészségügyi fejlesztésekre 500 milliárdot költött, és a következő húsz évre 700 milliárdos fejlesztést terveznek.

Arra is külön kitért, hogy az emberek nem élnek az ingyenes szűrővizsgálatokkal. Azokat a kormány megpróbálja kiterjeszteni.

Nem úgy 30 milliárd az a kettő

A Makkabi játékok 2 milliárdos költségének 30 milliárdra emelkedéséről Lázár azt mondta: a játékok megrendezése ugyanúgy 2 milliárd, de ehhez kapcsolódnak sportberuházások, sportlétesítmények építése. Ha az MTK ennek kapcsán új sportlétesítményt kap, abban semmi kivetnivalót nem talál. Az eddigi beruházásokról, stadionépítésekről Lázár elmondta, hogy benne is felmerültek korábban kérdések, hogy ezek arányban állnak-e például az egészségügyi beruházások értékével, de szerinte megérte ezekre költeni, mert ezek kapcsán sokkal több száz gyerek jutott sportolási lehetőséghez.

Horthy Miklós nagy magyar hazafi

Lázárt az RTL Klub kérdezte Horthy Miklósról, aminek előzménye, hogy Orbán Viktor kifejezetten elismerő szavakkal illette, kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst. Lázár erre Antall József mondatát idézte:

Nagy magyar hazafinak tartom.

Lázár szerint a kormány nem foglalkozik történelmi kérdésekkel, de ha jól emlékszik a miniszterelnök is különbséget tett

a 20-as, 30-as és a 40-es évek között. Szerinte volt néhány politikus, aki 1920 után megmentette az országot és újjáépítette. Az más kérdés, hogy a német megszállás idején jól döntött-e Horthy, hogy nem mondott le. De ha lemond, akkor nem tudta volna leállítani 1944 nyarán a budapesti zsidóság deportálását.

Simicska Lajos

Lázár elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy sikerül kétharmados összefogást összehozniuk a plakáttörvény elfogadásához, ezért a kormány mindent megtesz, hogy feles törvényekkel tudjon "rendet vágni" ebben a kérdésben. A kérdésre pedig, hogy mit gondol arról, hogy Simicska Lajos a hírek szerint mélyen áron alul adta a hirdetési lehetőséget a Jobbiknak, Lázár azt mondta, 

Ez befolyásolási kísérlet, mert kérni fog valamit. Kedvezményt akkor kap az ember, ha ad valamit érte cserébe.

Vidéki MSZP-sek

Több ezer diákot érinthet a letartóztatott, MSZP-s Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet, az I Love Diákmunka fizetésképtelenné válása: sokan utoljára az áprilisi munkáért kaptak rendben fizetést, az e havi utalás csak részben, vagy egyáltalán nem érkezett meg. Erre is rákérdeztek, amire Lázár azt mondta, ez nem sima lopás, hiszen itt nagyon sok embert károsítottak meg, majd hozzátette:

A vidéki MSZP-sek között sok ilyen Czeglédy típusú ember van.

A nyári szünet előtti utolsó kormányinfó július 13-án, csütörtökön lesz.