Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Óriás parkot ígértek, most áron alul árulják a Duna-partot

qsIMG 0554
2017.06.22. 15:35 Módosítva: 2017.06.22. 15:59
Három Duna-parti telket akar eladni a 13. kerületi önkormányzat a felújított rakpart közelében, így végleg felszámolva a környék parkos jellegét. A csütörtökön tartott árverésen meglepő módon közel egymilliárd forinttal olcsóbb áron kiáltották ki a telkeket, mint 2010-ben, amikor még lepusztult volt a környék.

Bizarr fordulat a frissen felújított Duna-parti sétányon: a 13. kerület egymilliárd forinttal olcsóbban árulja a frissen felújított sétány melletti, a park részének gondolt telkeit, mint amikor a környék még elvadult terület volt.

A főváros néhány éve még azzal hirdette a beruházást, hogy itt Városmajorral vetekedő park lesz. Majd kivágták a fákat, leaszfaltozták a partot, a többit pedig lakóparknak árulja a 13. kerület.

Megírtuk, hogy Budapest és a kerület két határozott lépéssel hogyan vette el a városlakóktól a nagy lehetőséget, a pesti Duna-partot. Az előző részek tartalmából.

  1. Az Árpád hídtól délre zöld, ligetes, de rendezetlen terület húzódott. A part elhanyagolt volt, de a természet miatt sokan jártak ide futni, sétálni, pihenni.
  2. A kormány bejelentette, hogy a Dagály strand területén rendezi a vizes vb-t, úgyhogy az uszoda parkjában kivágta a fákat, és egy ablaktalan monstrumot épített a Duna-partra.
  3. A főváros a vb miatt sétányt épített: kivágták a fákat, leaszfaltozták a partot, és kerítést helyeztek a Duna mellé, végleg elrekesztve a városiakat a folyótól.
  4. A 13. kerület pedig egyből meghirdette eladásra a sétány részének tűnő, frissen zöldített telkeket, hogy oda lakóparkok épüljenek.

Olcsóbban árulják, pedig egyre értékesebb

Az ügy szürrealitását fokozza, hogy a kerület közel 1 milliárd forinttal kevesebbért hirdette meg a három telket, mint hét éve. Tehát miközben hét év alatt a budapesti telekárak az egekbe szöktek, a környéket pedig frissen rendezték, az önkormányzat hirtelen úgy érezte, hogy kevesebbet kell kérnie a három telekért.

Telkek.elh

Ahogy a 2010-es önkormányzati lapban is olvasható, akkor nettó 4,3 milliárdot kértek a három Duna-parti telekért, most viszont csupán nettó 3,6 milliárd a kikiáltási ár. (A dokumentumokban a nettó árat tüntetik fel. Az áfával együtt értendő bruttó ár 5,4 milliárd, illetve 4,5 milliárd.)

Az önkormányzat nem tud az árcsökkenésről

Kerestük az önkormányzat alpolgármesterét, Borszéki Gyulát, akinek nevében Gellért Lajos 13. kerületi sajtófőnök válaszolt.

Gellért Lajos szerint a magasabb ár csak terv volt. Amikor megmutattuk neki az önkormányzati lapot, amely tényként írja a magasabb kikiáltási árat, a sajtós időt kért, de azóta nem válaszolt.

A sétány maga szemlélteti, hogy mi a kapcsolat a fővárosi pr és a valóság közt. Egy 2015-ös fővárosi kiadványban még olyan szépen és okosan írnak a területről, mintha nem is Tarlós István vezetné Budapestet:

"A Duna mentén a szelíd közlekedési módok (azaz a kerékpáros és gyalogosközlekedés), valamint a köztérhasználati igények a pesti belvárost határoló rakpartszakaszon a legerősebbek. Időszerű lenne, hogy az elmúlt években megújított és megnövelt belvárosi közterület-hálózat kiterjedjen a Duna-partra is, ezzel szerves kapcsolatot teremtve a városszövet és a folyam mint természeti képződmény és az emberi tevékenység színtere között."

De nem csak a távlati koncepció szívhez szóló, hanem a konkrét terv is. A koncepciótervben szó sincs lakóparkokról és a zöld kiirtásáról. Ehelyett egy új Városmajort ígérnek azon városlakóknak.

A vizes világbajnoksággal kapcsolatban ugyanis felvázolják:

Az alsó rakpart és a Népfürdő utca menti sáv rendezésével a főváros új, a Városmajorral vetekedő nagyságú közparkkal gyarapszik.

Városmajor nem alakult ki, de a teljes beépítés egyelőre csúszik. A cikkünk megjelenése napján zajló árverés ugyanis sikertelen volt, így egyelőre nem tűnik el minden zöld terület a Duna-partról.