Metrókáosz lincshangulattal a Nyugatinál

2017.06.23. 08:08 Módosítva: 2017.06.23. 09:17

A péntek reggeli csúcsforgalomban ismét elromlott a felújított orosz metrókocsi a 3-as metró vonalán.

Az Újpest felé tartó metró a Nyugati pályaudvar állomáson robbant le. Munkatársunk a szerelvényen volt, azt tapasztalta, hogy a metró nagyjából 10-12 percig állt az állomáson zárt ajtókkal, a tömött kocsiban és a peronon álló tömeg értetlenül egymást bámulta. Eközben nem történt semmi azon kívül, hogy a metró vezetője a hangosbemondókban 6-8-szor elnézést kért, majd azt mondta be, hogy a szerelvénynek vissza kell tolatnia, és újból beérkeznie az állomásra, hogy ki lehessen nyitni az ajtókat.

A zsúfolt kocsiban feszült hangulat volt, többen fideszezni, mészároslőrincezni, bezzeg a nyolcvanasévekebenezisjobbvolt-ozni kezdtek.

„Stadion, az van, de ezt a metrót nem tudják megcsinálni”.
„Gyerekek, nyugi, mindjárt engedik a gázt."
„Emberek, meg kéne próbálkozni egy vésznyitással, segítsenek kifeszíteni az ajtót!"

Két metrókocsiból végül úgy jutottak ki az utasok, hogy két izmosabb férfi szétfeszítette az ajtót. A vezető végül végigment a kocsin, és mechanikusan, kívülről kinyitotta a többi ajtót. Több olvasónk is arról számolt be, hogy a vésznyitók nem működtek rendesen. Facebook-kommentekben is írták, hogy

az ajtó vésznyitóját alig lehetett elfordítani 2 kézzel, a gumiszalag nem engedett, valamint a kar is megmakacsolta magát (...) több ember segítsége kellett az ajtó felfeszítéséhez.

A szerelvény ezután az állomáson állt, ahol lenn több tízméteres sor várta, hogy feljusson a felszínre.

Egy olvasónk azt írta: a Klinikák állomásnál szállítottak le mindenkit a metróról, majd az állomást le is zárták. A metrót egy ideig buszokkal pótolták egy viszonylag hosszú szakaszon (a Nagyvárad tér és Újpest-Központ között), de ez sem ment zökkenőmentesen.

Újpest felé egy pótlóbuszon a sofőr kérdezte az utasokat, hol is vannak pontosan a megállók és merre kell fordulni egyes kereszteződésekben. Az Arany János utca és a Nyugati között pedig a lerobbant metrót pótló egyik busz is lerobbant – írta olvasónk, Péter.

A BKK közlése szerint a 3-as metró negyed kilenc után kezdett ismét a teljes vonalon közlekedni.

Az elmúlt napokban számos hír jelent meg arról, hogy a felújított, és nemrég üzembe helyezett orosz metrók számos bizonytalansággal üzemelnek. Csütörtöki cikkünkből az derül ki, hogy többször volt már a mostanihoz hasonló eset, amikor nem nyílt ki a metró ajtaja. Volt olyan, amikor kinyílt, és nyomban visszazáródott, volt olyan, amikor az utasokkal teli metrón mondták be, hogy utasokat nem szállít.

A felújított metró hibáiról Tarlós István március végén azt mondta: azok normális gyerekbetegségek, mert ha egy ekkora rendszer ilyen nagy mértékű felújításon esik át, akkor a kezdeti időszakokban előfordul ilyesmi.

A legsúlyosabb metróhiba június elején fordult elő: akkor a Kálvin téren mindkét oldalon kinyíltak az ajtók. Ezután döntöttek úgy, hogy kábelekig visszabontják az orosz metrót, hogy megtalálják a hiba okát. Egyelőre úgy tűnik, nem sikerült. De hát hosszú még az élet.

Frissítés: megszólalt a metrós szakszervezet, és elég szomorú dolgokat állapított meg. Például, hogy rossz a rendszer kommunikációja, a szerelvény nem is tudta, pontosan hol van, amikor nem nyitotta ki az ajtókat, ráadásul a felújított szerelvények kisebb teljesítményűek, mint a régebbiek voltak.