Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Nem cserélik le a lélegeztetőgépeket

2017.06.23. 09:15

Példátlanul nagy összegre, 50 millió forintra büntette, és megsemmisítette a kórházfenntartó hivatal a sürgősségi és intenzív ellátásban alkalmazott lélegeztetőgépek és monitorrendszerek beszerzésére hirdetett pályázatát a közbeszerzési hatóság – tudta meg a Népszava. A büntetés tíz súlyos beteg kezelésének az ára.

A büntetés kiszabásakor figyelembe vették, hogy nem először kellett elmarasztalni az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK). A közbeszerzési bíróság az egyik pályázó kérésére vizsgálta, hogy a kiírás mennyire nyitott valódi versenyt a szállítók között, és elfogadta a panaszos álláspontját, miszerint a műszaki paramétereket úgy fogalmazták meg, hogy a pályázaton csak egyetlen gyártó termékei felelhettek meg. Mivel erre a kórházfenntartó nem tudott elfogadható magyarázatot adni, a pályázatot megsemmisítették, és bírságot szabtak ki.

Az 50 milliós büntetés befizetésére nincs halasztó hatálya annak, hogy a határozat ellen a kórházfenntartó bírósághoz fordulhat. Az összeg, amit két héten belül a kincstári számlára be is kell fizetni, legalább tíz nagyon súlyos betegség kezelésének az ára. Az pedig, hogy a tendert is megsemmisítették, azzal jár, hogy egyelőre elmarad a sürgősségi és a kórházi intenzív osztályokon a lélegeztetőgépek és betegőrző monitorok - több száz gép - cseréje.

A Népszava kérdésére, hogy milyen következménye van/lehet a közbeszerzési hatóság döntésének, azt válaszolták, hogy szerintük a lélegeztetőgép tender kiírása megfelelt számos, azon elinduló cégnek. A közbeszerzési döntőbíróság ugyan első fokon elmarasztaló ítéletet hozott, de ez ellen a bíróságon kérnek jogorvoslatot.