Orbán visszavette a népszerűségi lista vezetését Botkától

2017.06.25. 17:26

A Fidesz és a Jobbik támogatottsága egyformán 1-1 százalékpontot nőtt az elmúlt egy hónap alatt, erre jutott a Publicus Intézet legutóbbi, a Vasárnapi Hírek megbízásából készült közvélemény-kutatása. A reprezentatív felmérésben június 8 és 13 között kérdeztek meg 1008 embert a pártokról és egyes politikusokról.

A Fidesz most 26 százalékon áll. A második helyet 14 százalékkal az MSZP tartja, amelynek a támogatottsága nem változott mostanában. A Jobbik a maga 1 százalékpontos emelkedésével most 11 százalékos támogatottsággal bír. A Publicus mérései szerint a Jobbik támogatottsága egy éve nem mozdul a 10-11 százalékos sávból, és a párt támogatóinak (szemben a Fidesz és az MSZP szimpatizánsaival) aktivitása alacsony.

Ha most vasárnap lennének a választások, a megkérdezett emberek 3-3 százaléka választaná az LMP-t és a DK-t. Utánuk 2 százalékkal a Momentum Egyesület, majd 1 százalékkal a Kétfarkú jönne. Az 1 százalékot sem érné el a Publicus szerint az Együtt, a Párbeszéd és az MLP. A bizonytalanok aránya 2 százalékponttal csökkent, így most 39 százalék.

A Publicus szerint Orbán Viktor kezd visszajönni a múltkor mért népszerűségvesztésből. Januárhoz képest még mindig 7 ponttal rosszabbul áll, de egy hónap alatt 2 pontos növekedést ért el, így most 42 pontot mértek nála, ami már elég volt a 41 pontos szocialista miniszterelnök-jelölt, Botka László megelőzésére. Botka 2 pontot rontott. A Publicus közleménye szerint a kettejük közti különbség a hibahatáron belül van.

2017 06 ppref idosor.png
Fotó: Publicus Intézet

A jobbikos Vona Gábor népszerűsége Orbánéhoz hasonlóan 2 pontot nőtt, most 36. Januárhoz képest 5 ponttal jobban áll.

A DK-s Gyurcsány Ferenc népszerűsége folytatta az esést, januárhoz képest 3 ponttal van lejjebb, most épp 18 pont.

A különféle közvélemény-kutatások eredményei közti ellentmondásokról és magyarázatukról  itt írtunk nemrég részletesen .  • Hírek
  • Bankszámla