Szigorúan szabályoznák, kit engednek haza már egy nappal szülés után

2017.06.26. 08:43

Rendkívül szigorú feltételekhez kötnék, mely esetekben mehet haza 24 órával a szülés után az anya és az újszülött a kórházból – mondta a Jahn Ferenc kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa hétfőn az M1 csatornán. Csákány György szerint nem lehetne például hazaengedni az első gyerekét szülő nőt, a császármetszéssel szülőket, illetve azokat, akiknél komplikáció lépett fel szülés közben – írja az MTI.

Ahogy múlt héten mi is megírtuk, egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával. A tervezete szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési súlyú újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37-41. terhességi hét között történt. A változtatásról először beszámoló Magyar Nemzet cikke szerint viszont félő, hogy a szakember- és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza, esetleg el is küldik őket.

Csákány György most azt mondta, 

az eddig megszokott három nap benntartózkodásra a finanszírozás miatt volt szükség, nem szakmai szempontok miatt.

Hozzátette azt is, hogy aki megfelel az előírásoknak és haza akar menni, az mehet, aki viszont maradni szeretne, annak nem kell mennie.