Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A Jobbik az MSZP-vel küldi Alkotmánybíróságra a plakáttörvényt

2017.06.27. 10:20

A Jobbik szerint hamarosan összegyűlhet az ellenzéki oldalon annyi aláírás, hogy az Alkotmánybíróság elé kerülhessen a köztéri plakátozást érintő, előző héten elfogadott törvény. 

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján az MTI szerint úgy fogalmazott, nincs olyan információja, hogy megkeresésüket bárki is visszautasította volna.

A Magyar Nemzetnek Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke azt mondta, hogy  frakciójuk tagjai ellátják szignójukkal a dokumentumot.

50 parlamenti képviselő aláírása kell, hogy az Alkotmánybíróságra kerüljön a törvény, amelynek alkotmányossága kérdéses lehet. A pártok gazdálkodását érintő módosításokat ugyanis az alaptörvény szerint csak kétharmaddal lehet módosítani. A Fidesz viszont a településkép védelméről szóló törvény módosításába zsúfolta a plakáttal kapcsolatos módosításokat, és feles többséggel fogadta el.

Staudt Gábor emlékeztetett, azért kívánják megtámadni az Alkotmánybíróságon a pártfinanszírozási törvény módosítását, mert szerintük a kormányoldal az eredeti javaslatot házszabályellenesen, az államfői kifogásokon túlterjeszkedően változtatta meg. Emellett a Fidesz kétharmados rendelkezéseket fogadott el egyszerű feles többséggel, a pártfinanszírozást érintő tiltások ugyanis az előbbi kategóriába tartoznak - mondta Staudt Gábor.

Kérdés még, hogy Áder János államfő aláírja-e az elfogadott jogszabályt, vagy maga küldi Alkotmánybíróságra. ebben az esetben hatályba sem léphet a módosítás.