Hugó
-4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Helsinki Bizottság: A Magyar Idők leplezte le a kormányt

2017.06.28. 12:55

"Szenzáció! A Magyar Idők címlapos anyagban leplezi le a kormányt" - írja Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság. A civil szervezet felidézi, hogy a kormány állítása szerint azért van szükség a civilellenes törvényre és a külföldről támogatott szervezetek különregisztrációjára, hogy az állampolgárok megtudják végre, kik finanszírozzák a civileket.

"Ehhez képest bár csak egyetlen napja van hatályban a törvény, és a Helsinki Bizottság még nem regisztrálta magát (figyelem, nem is fogjuk), a Magyar Idők máris címlapos anyagban ismerteti szervezetünk finanszírozási hátterét" - írják.

Szenzációs leleplezés néhány évtizeddel ezelőttről
Szenzációs leleplezés néhány évtizeddel ezelőttről

Hozzáteszik persze, hogy nem újságírói bravúrról van szó. "A cikk egyetlen forrása a honalapunkon található a bíróságnak 2003 óta minden évben megküldött és a honlapunkon is publikált pénzügyi beszámolónk, amelyben nem csak a külföldi, de a hazai donorok, a támogatási összegek és célok is megtalálhatók. A napilap már többször írt finanszírozási hátterünkről, most is, mint eddig is a mi nyilvánossá tett adatainkból dolgozott" - olvasható a bejegyzésben.

Ebből is látszik, hazugság, hogy a civil szervezetek finanszírozási háttere nem átlátható

- vonják le a végső következtetést. 

Azt is hozzáteszik, hogy a nyilvánvaló tényeket nem sikerült a lapnak értelmezni. "A pontatlanságokon és félreértelmezéseken túl a cikk még a förtelmes hangnemében jelentett újat a mindenki számára elérhető közhasznúsági jelentésünkhöz képest. Bár ha jobban belegondolunk abban sem hozott túl sok újat, mert az ’50-es évek pártos propagandasajtóját idézi" - írják.