Soha nem látott számú államtitkár van az Orbán-kormányban

2017.06.28. 09:04

Hatalmasra nőtt a kormányzati vízfej, az Orbán-kormányban ugyan mindössze 13 miniszter van, azonban az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma soha nem látott magasságokba emelkedett: előbbiből 57, utóbbiból 113 van, írja a Blikk.

A lap szerint egy év alatt egy tucatnyi államtitkárral és helyettes államtitkárral gazdagodott a kormányzat, legutóbb az alig egy hónapja kinevezett Paks2-ért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János kapott két államtitkárt. A legtöbb fejes az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozik, 10 államtitkár és 21 helyettes, korábban öt átlagos minisztériumban sem dolgozott összesen ennyi vezető.

A sokasodó állami vezetők pedig egyre többe kerülnek az adófizetőknek: míg a Bajnai-kormány idején a mostani fizetésekkel számolva is havi 75 millióba kerültek az akkori állami vezetők, mostanra már több mint kétszeresére nőtt a bértömegük, a Blikk számításai szerint havi 160 millió forintot tesz ki. De még az előző Orbán-kormányhoz képest is megdöbbentő a különbség, 2010-2014 között 94 millió forintba került a kormányzati bürokrácia. 

A lap kereste a Miniszterelnökséget, hogy megtudja, mi indokolja az állami vezetők számának folyamatos emelkedését, de egyelőre nem kaptak választ.