Körbekérdezték a szülészeteket a legfontosabb mutatóikról

2017.06.28. 11:36

Lehet szülni úgynevezett kőmetsző pózban? És ülve? És a szülések mekkora részénél végeznek gátmetszést? Vagy császármetszést?

Ilyen kérdésekkel bombázta meg Magyarország összes szülészetét a pécsi székhelyű Zsebinet.hu nevű oldal, illetve az azt működtető Kanga Egyesület, a kérdésekre adott válaszokat pedig most közzétették, számolt be róla a Szabad Pécs.

Egy anya a szülés előtt, mellette férje a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ Szülészet-nőgyógyászati Osztályán
Egy anya a szülés előtt, mellette férje a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ Szülészet-nőgyógyászati Osztályán
Fotó: Bruzák Noémi

“Jó lenne, ha egyre többen felismernék, hogy mi állampolgárok megrendelői helyzetben vagyunk az egészségügyi intézményekkel szemben” - mondta a Szabad Pécsnek Maróy Ditta szülésznő, a civilszervezet vezetője. Szerinte mindenkinek más igényei vannak, ezért fontos, hogy tudatosan döntsünk a szülés helyéről, tisztában legyünk azzal, hogy egy-egy szülészeten milyen elveket vallanak, milyen gyakorlatot követnek, írja a cikk.

Az adatokat mindenki böngészheti, benne van például, hogy hol mennyire alkalmazzák azt a műfogást, amellyel rákönyökölnek a nők hasára, hogy kifelé nyomják a babát. Vagy az, hogy milyen arányban használnak oxitocint.

Ugyanakkor azzal azért vigyázzunk, hogy ezeket az adatokat valamiféle egzakt minőségi mutatóként kezeljük, hiszen nyilván más számokat mutat egy olyan centrum, ahová a problémás eseteket küldik, mint a többiek. Nem beszélve arról, hogy az adott területen élők általános egészségi állapota is befolyásolhatja egy kórház adatait.