Armageddoni pusztítást végzett a szerdai tűz Fertőrákoson

2017.06.29. 18:57

Szerda délelőtt fél tizenegy körül gyulladt ki a Fertő tó partján, Fertőrákoson egy tóparti nádfedeles csónakház, estére a 21 házból tíz teljesen leégett, ezután sikerült megfékezni a tüzet. 

A katasztrófavédelem most közölt képeket a helyszínről:

A Kisalföld.hu galériájában pedig még sokkolóbb felvételeket lehet látni. 

Mire kiértek az első tűzoltók, már teljes terjedelmében égett a ház és a lángok az erős szél miatt gyorsan terjedtek. A fertőrákosi önkéntes tűzoltók egy kishajóról kezdték oltani a tüzet.

A környező települések önkéntes tűzoltói mellett az osztrák önkéntesek is – akik észlelték a nagy füstöt – bekapcsolódtak a tűz oltásába.

A cölöpökön álló, fa szerkezetű, nádfedeles házakon gyorsan terjedt a tűz és az erős szél is nehezítette a munkát a rendkívüli hőségben. A hatvan hivatásos és tizenöt önkéntes tűzoltó többórás megfeszített munkával a huszonegy csónakházból tizenegyet tudott megmenteni, tíz ház a tűz martalékává vált.

Oltás közben egy embert is kimentettek a tűzoltók a vízből, neki nem esett baja. Így nézett ki egy drónról a tűz:

A reggeli órákig oltották az izzó maradványokat a tűzoltók. Csütörtök délután még mindig hét tűzoltó volt a helyszínen, hogy megakadályozzák a romok visszagyulladását.

A tűz keletkezési okát tűzvizsgálati eljárás fogja kideríteni. 

A megyei védelmi bizottság elnöke armageddoni látványról beszélt szerdán. Tudomása szerint az ingatlanok biztosítva voltak, mivel az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal kötött mederhasználati szerződés kötelezi erre a tulajdonosokat.