Fertőzött sajtot ettek a rendőrök, vádat emeltek a lajosmizsei gazda ellen

2017.06.29. 11:18 Módosítva: 2017.06.29. 11:18

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a gazdával szemben, aki tehenészetében nem az előírásoknak megfelelően ellenőriztette a nyers tejet, és a fertőzött tejből készült sajtja két évvel ezelőtt rendőrségi dolgozókat betegített meg, közölte az MTI-vel a Bács-Kiskun megyei főügyész. 

Nánási László közleményében azt írta: a 37 éves lajosmizsei gazda fejőstehenek tartásával, fejésével és tejtermékek készítésével foglalkozik. A saját tehenészetéből származó tejből 2015. április 16-án medvehagymás sajtot készített, melyet az egyik közeli étteremnek adott el.

Pár nappal később, április 23-án, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság dísztermében tartott Szent György napi fogadáson az étterem által felszolgált ételek között volt a vádlott medvehagymás sajtja is, melyből többen fogyasztottak. Még aznap délután 12 dolgozónál heveny gyomorgörccsel, hidegrázással, hányással és hasmenéssel járó, néhány óra alatt lezajló rosszullét jelentkezett. Egyikük állapota olyan súlyos volt, hogy kórházba került.

A rendőrségi dolgozók ételmérgezéses megbetegedését az állófogadáson felszolgált medvehagymás sajt okozta, amely baktériummal fertőzött tejből készült. A vádlott elmulasztotta a nyers tej jogszabályban előírt havonta kétszeri laboratóriumi vizsgálatát. Ehelyett azt csak havonta egyszer végeztette el, így későn ismerte fel, hogy nemcsak egyik tehenének van tőgygyulladása, hanem 14 másiknak is. 

A büntetlen előéletű vádlottra az ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta.  • Hírek
  • Bankszámla