Fidesz-MSZP-Jobbik összefogással függesztenék fel a baloldali polgármestert

D KOS20141107001
2017.06.29. 10:23
Rákospalotán fegyelmi eljárást kezdeményezett a Fidesz Hajdu László DK-s polgármester ellen, aki megtagadta két határozat végrehajtását. A polgármester ugyanis korrupciót gyanít a háttérben. A fegyelmi eljárás különlegessége, hogy a Fidesz eredetileg egy MSZP-s és egy jobbikos képviselőt is megnyert a dologhoz. A jobbikos később visszakozott, az MSZP pedig kezdeményezi a képviselője kizárását.

Fegyelmi eljárást kezdeményezett a Fidesz Hajdu László, Rákospalota DK-s polgármestere ellen. Az eset különlegessége, hogy az eljáráshoz néhány ellenzéki képviselőt is megnyertek, a helyi MSZP és a helyi Jobbik is támogatja az eljárást – értesült az Index.

A kerültek honlapján megjelent javaslat szerint a helyi Fidesz azért kezdeményezi az eljárást, mert a polgármester nem hajtott végre két, a testület által elfogadott határozatot. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a fideszesek egy óvodafelújításra akartak költeni pluszpénzt, a polgármester azonban túlárazottnak tartja a közbeszerzést, ezért nem hajlandó elrendelni a pénz kifizetését a költségvetésből. 

A kerület alpolgármestere, a Hajdu Lászlót támogató Németh Angéla a közleményében úgy értelmezte a helyzetet, hogy a fideszesek "a korrupt politikájuk folytatása érdekében" kezdeményezték a fegyelmi eljárást.

A javaslat szerint a következő ülésen létrehoznák a vizsgáló bizottságot, amelynek a fideszes Agárdi János, az MSZP-s Móricz Eszter és a jobbikos Bodó Miklós lenne a tagja.

Később a jobbikos képviselő azt írta a közleményében, mégsem vesz részt a bizottság munkájában.

Az MSZP-s Móricz Eszter neve onnan lehet ismerős, hogy a kvótakampányban ő nyilatkozott arról, hogy a kormány álláspontját támogatva, saját pártjával szembemenve nemmel fog szavazni lelkiismereti okokból. Megrovást kapott ezek után az MSZP-től, de nem zárták ki.

A fegyelmi eljárást a törvény szerint akkor rendelheti el a képviselő-testület, ha a polgármester "a tisztségéből eredő kötelezettségét vétkesen megszegi".A büntetés megrovás lehet, vagy az illetményének, tiszteletdíjának legfeljebb 20 százalékkal történő csökkentése. Sokkal fontosabb viszont, hogy a vizsgálat idejére a polgármestert felfüggesztik a tisztségéből. 

A testület jövő kedden szavaz a fegyelmi eljárás megindításáról. A fideszeseknek a két ellenzékivel bőven megvan a többségük.

Szilvágyi László, az LMP helyi képviselője azt mondta, amíg nem egyértelmű, hogy történt-e törvénysértés (Lamperth Mónika jegyző az ügyben több bejelentést is tett), nem tud állást foglalni az ügyben, így várhatóan tartózkodni fog a fegyelmi megindításánál. Szilvágyi hozzátette, hogy felszólítja a Fideszt és a DK-t, hogy biztosítsák a kerület működését, ha pedig nem tudnak megegyezni, oszlassák fel a képviselő-testületet, és legyen új választás.

Gyurcsány ott áll Hajdu mögött, képviselőnek szánja

Az országos politika ingerküszöbét is megütötte az eljárás. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke cikkünk megjelenése után a Facebookon azt írta: "jól olvassák, az MSZP is ott van a jobboldali csibészek mellett. Most akkor mi van? Ha csendben maradunk, akkor támogatjuk a korrupciót és eláruljuk az ellene fellépő polgármesterünket. Ha szóvá tesszük, akkor ártunk Botka-Molnár MSZP-jének. Persze, hogy dilemma. De akkor is kérdezzük: ez lenne a megújult MSZP? "

Gyurcsány azt írta, hogy az MSZP elháríthatná a gyanút, hogy kollaborál a Fidesszel és a Jobbikkal. A DK mindenesetre ott áll Hajdu mögött, és a párt azt tervezi, jövőre őt indítja a DK országgyűlési képviselőnek. Hajdu László erre később a saját Facebook-oldalán úgy reagált, hogy megnyugtat mindenkit, "ígéretem és esküm szerint kitöltöm polgármesteri mandátumomat". Márpedig az 2019-ig szól, a parlamenti választások pedig jövőre lesznek.

Szigetvári Viktor az Együtt nevében szolidaritásáról biztosította Hajdut, és jelezte, elszomorítja, hogy akadt olyan szocialista önkormányzati képviselő, aki polgármestere ellen harcol ezekben a napokban. "Ez nem szolgálja a kerület érdekét, és nem szolgálja a 2018-as kormányváltást, helyben pedig László Tamás fideszes képviselő leváltását sem" - írta közleményében.

A Liberálisoknak két képviselőjük van a képviselő-testületben, ők szintén kiállnak a polgármester mellett.

Az MSZP-s Móricz Eszter visszautasítja a kollaboráció vádját

Az MSZP-s Móricz Eszter csütörtök délután közleményben utasította vissza, hogy együttműködne a Fidesszel. "Fonák módon pont az vádaskodik a Fidesszel való összeborulással, aki 3 éve rábólintott arra, hogy „a kerület érdekében” Fidesz-DK-Ráte-Liberálisok „gigakoalíció” álljon fel" - írta Móricz utalva a Fidesz és Hajdu László 2014-es együttműködési megállapodására.

"Hajdu László frakciója az átpolitizált vitával azt akarja elérni, hogy távolabbra pozicionálják magukat a Fidesztől, melynek segítségével Hajdu polgármester maradhatott 2014-ben" - magyarázta Móricz. Közleményében - ilyen is ritka egy szocialistától - megvédte a Fideszt a korrupciós vádaktól. "Hajdu úgy beszél túlárazásról, hogy a költségvetés kért emelése kapcsán a kerület nem folytatott le vizsgálatot."

Visszautasítom azokat a találgatásokat, melyek szerint a korrupt fideszes képviselők szekerét tolnám

- írta Móricz. Azt azonban nem cáfolta, hogy a fegyelmi eljárást lefolytató vizsgálóbizottságban részt vesz.

Az MSZP kezdeményezi Móricz kizárását

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője a Facebookon azt írta, visszautasít bármiféle együttműködést a Fidesszel és a Jobbikkal, és erre szólítom fel Móricz Esztert:

nagyon határozottan, sőt, a lehető leghatározottabban felszólítom Móricz Esztert, hogy ne vegyen részt a Fidesz és a Jobbik helyi násztáncában.

"A mi közös ellenségünk az Orbán-féle NER" - írta Horváth.

Az MSZP később közleményt adott ki, amely szerint fegyelmi eljárás indul Móricz Eszter kizárására. "A Fidesszel nincs semmilyen együttműködés semmilyen szinten és semmilyen módon – ez az MSZP politikájának egyik legfontosabb alapvetése. Az MSZP ezért elhatárolódik XV. kerületi képviselője, Móricz Eszter eljárásától, és felszólítja, hogy vonja vissza a Fidesszel közös akcióját" - írta a párt.

A Jobbik mégsem vesz részt

A jobbikos Bodó Miklós szintén délután kiadott egy közleményt, miszerint "nem hajlandó részt venni a politikai cicaharcban, ami a Fidesz és a baloldali koalíciós partnerei között zajlik, és mindkét oldallal való összemosást határozottan elutasítjuk". A képviselő így nem fog részt venni a vizsgálóbizottság munkájában. Azt nem írta, hogy akkor mégis hogy került a neve a javaslatra korábban.

(Borítókép: Hajdu László a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)