Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Egyszerre adtak ki hőség és vihar miatt figyelmeztetést

2017.06.29. 07:19 Módosítva: 2017.06.29. 07:20

Több megyére a hőség miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, máshol a viharos szél miatt, heves zivatarok miatt pedig az egész országra.   

Mérséklődik a meleg, különösen az ország északnyugati felén várható néhány fokos lehűlés, de a záporos gócok által érintett területeken is átmenetileg jelentősen felfrissülhet a levegő.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet 27-34 fok között alakul, délkeleten, keleten lesz a melegebb. Késő estére 18-26 fok közé hűl le a levegő. Emellett csütörtökön is nagyon erős UV-B sugárzás várható.

Hőség miatt

Budapesten és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Az  Alföldön továbbra is 25, a keleti, délkeleti megyékben pedig 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. 

Heves zivatarok miatt

Országszerte heves zivatarokra figyelmeztetnek. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Napközben elszórtan lehetnek zivatarok, de károkozó szélrohamokkal kísért heves zivatarok főként a keleti, északkeleti országrészben fordulhatnak elő.

Egyes zivatarokban erősen viharos (90-115 kilométer/órás) széllökés sem kizárt, de kis valószínűséggel akár az orkán erejű (akár 120 kilométer/óránál is erősebb) széllökés is előfordulhat. Legtovább a keleti és északi megyékben kell számítani zivatarokra, másutt a délután második felére már jó eséllyel megszűnnek. Különösen az ország északi felén viharos délnyugati szél várható.