Ilyen monstrumokat akarnak a fák helyére a Római-parton

2017.06.29. 14:47 Módosítva: 2017.06.29. 14:55

Az Együtt - a Korszakválók Pártja szerint nem a római-parti mobilgáttal, hanem egyel beljebb, a Király út és a Nánási út mentén kiépítendő állandó gáttal kellene megoldani a terület árvízvédelmét - jelentette ki a párt budapesti elnöke.

Pataki Márton bemutatta az eredeti tervek alapján készült mobilgát egyik elemét, ami teljesen tönkretenné a Római-part környezetét, hagyományos kiránduló jellegét. A Fidesz-frakció támogatásával június 14-én elfogadta a fővárosi közgyűlés az előterjesztést, ami szerint indítható a Római-parti védmű (mobilgát) engedélyeztetési eljárása. 

A kezdeményezés egy helyi lakostól ered, aki arra kérte a fővárost, illetve a tervező céget, hogy állítsanak ki a Római-parton egy méretarányos gátelemet. Mivel ezt nem teljesítették, ezt követően fordult az Együtthöz, a párt pedig közadakozásból, 250 ezer forintból elkészítette a tereptárgyat. Ez megmutatja, hogy a monstrum miként tenné tönkre a Római-part eredeti jellegét.

A Római-part mindig is árvízi terület volt, ezért az igazán égető feladat a beljebb található lakóterületek megvédése, ami egy állandó, a településképbe sokkal inkább beleillő állandó gáttal megoldható. Annál is inkább, mert a 20 milliárd forint tervezett beruházási értékű mobilgát nem is jelent biztonságot, egy elszabadult hajó, vagy nagyobb úszó fatörzs bármikor elsodorhatja - vélekedett Pataki Márton.