Vona Gábor rendhagyó fegyverrel támadja Áder Jánost

DSC 0074
2017.06.29. 11:49
Megfosztási eljárást kezdeményezne Vona Gábor Áder János államfő ellen, ha aláírja a plakáttörvényt. A Jobbiknak az eljárás megindításához szocialista aláírások is kellenek, ám ha össze is jön, aligha szavazza meg a parlament a megfosztást.

A Jobbik egy rendszerváltás óta nem látott eszközzel, az úgynevezett megfosztási eljárással mozdítaná el tisztségéből az államfőt. A meglepő bejelentést Vona Gábor, a Jobbik elnöke tette a HírTV Egyenesen című műsorában, szerda este.

A bejelentés több okból is meglepő: egyrészt nem szokványos, hogy egy párt az államfőt támadja ilyen durva eszközzel, másrészt a megfosztási eljárást úgy lengette be Vona, hogy a megvalósítás esélye szinte nulla százalék.

A Jobbik akkor kezdeményezné a megfosztási eljárást, ha Áder János aláírja a plakáttörvényként elhíresült módosításokat. Mi is írtunk arról, hogy kérdéses a törvény alkotmányossága, hiszen kétharmados szabályokat érintő kérdést feles többséggel fogadott el az Országgyűlés, ami az alkotmányellenesség tankönyvi esete.

Áder a törvényt vagy aláírja (erre még három napja van, kedden kapta kézhez az elfogadott jogszabályt), vagy Alkotmánybírósághoz küldi. Vona szerint ha Áder aláírja a törvényt, "akkor asszisztál egy alkotmánysértéshez, ezért indokolt a megfosztási eljárás kezdeményezése".

MSZP-s aláírások is kellenek a Jobbiknak

Önmagában az gyenge lábakon áll, hogy egy törvény aláírása vezethet-e megfosztáshoz, de magát az eljárást sem tudja a Jobbik egyedül megindítani. Az alaptörvény szerint az államfői tisztségtől való megfosztást

az alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja.

Vagyis 40 képviselői aláírásra van szüksége a Jobbiknak ahhoz, hogy egyáltalán elinduljon az eljárás. Könnyen kiszámolhatjuk, hogy az MSZP-s képviselők támogatására is szüksége van a pártnak. Kerestük az MSZP-t, támogatnának-e egy ilyen eljárást, bár Nyakó István sajtófőnök szerint eddig hivatalos kérést nem kaptak. 

A Jobbik és az MSZP annyiban már együttműködik, hogy a két párt képviselői közösen kezdeményezik, hogy a plakáttörvény mindenképp az Alkotmánybíróság elé kerüljön. Mindenesetre nem lenne meglepő, ha szocialisták támogatnák a jobbikos indítványt, mivel a CEU-törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatáról szóló LMP-s indítványt a szocialisták a Jobbikkal együtt támogatták , és az MSZP-sek Áder eskütételéről is távol maradtak.

Ha össze is jön a kellő számú aláírás, aligha fog élesedni az eljárás. Ehhez ugyanis a képviselők kétharmada kell. Ugyan a szavazás titkos, de kizárt, hogy a Fidesz és a KDNP frakció nagy része Áder ellen szavazzon. Enélkül viszont nem kerülhet az Alkotmánybírósághoz a megfosztás kérdése.

Vona Gábor tehát nyilvánvalóan nem a megfosztás sikerében bízva jött elő ezzel a javaslattal, hanem hogy nyomást gyakoroljon a köztársasági elnökre. Három napon belül megtudjuk, hogy Áder hogy dönt. 

(Borítókép: Áder János köztársasági elnöki eskütétele a parlamentben 2017. május 8-án. Fotó: Huszti István/Index)  • Hírek
  • Hírek