Csak ősszel foglalkoznak az alkotmánybírók a CEU-törvénnyel

2017.06.30. 14:09

Előre lehetett tudni, hogy ha nem küldi Áder János államfő normakontrollra a CEU-törvényként elhíresült felsőoktatási módosítást, csak jóval lassabban dönt róla az Alkotmánybíróság.

A testület honlapján most megjelent közlemény szerint leghamarabb ősszel kerül az alkotmánybírók elé a törvény alkotmányosságát kifogásoló indítvány, így csak hónapok múlva lehet döntés róla. Áder János április 10-én írta alá a törvényt.

Az LMP-s Szél Bernadett kezdeményezésére az ellenzéki képviselők az Alkotmánybírósághoz fordultak (az MSZP és a Jobbik képviselői is aláírtak az indítványt). A testület pedig úgynevezett eseti munkacsoportot állított fel.  Az Alkotmánybíróság belső előírásai szerint erre csak kivételes esetben kerülhet sor, ha az elnök úgy ítéli meg, hogy az ügy az összetettsége miatt már az előkészítés során szorosabb szakmai együttműködést igényel.

Az Alkotmánybíróság most azt közölte, hogy a munkacsoport munkájának első részét június végére elvégezte, és "megfogalmazta azokat a konkrét kérdéseket, amelyek tisztázását szükségesnek látta a döntés meghozatalához". A munkacsoport megkereste az érintett kormányzati szerveket, amelyektől tájékoztatást vár, másrészt hiánypótlásra szólította fel az indítványozókat.

A felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos előterjesztés a megkeresésekre adott válaszok és a hiánypótlás beérkezése után, várhatóan az ítélkezési szünetet követően kerül a testület elé - írta az Alkotmánybíróság. Az ítélkezési szünet július 17-től augusztus 25-ig tart. 

Az utólagos normakontrollnál nem köti az alkotmánybírókat semmilyen határidő, de a CEU-nak nyilván rosszul jön a késlekedés, hiszen a módosítás már a következő tanévet is érintik, amely szeptemberben elindul. Korábban több alkotmányjogász, köztük Sólyom László volt elnök is megírta, szerintem miért alkotmányellenes a törvény.  • Hírek
  • Hírek