Anita, Kármen
11 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen

2017.07.01. 22:30

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton telefonon biztosította Izrael budapesti nagykövetét, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: Jószéf Amranival tudatta, Horthy Miklós kormányzó tevékenységéhez pozitív és kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak. A nagykövetnek Szijjártó elmondta, hogy amikor Orbán Viktor kormányfő Horthy Miklóssal kapcsolatos álláspontját ismertette, világosan fogalmazott.

A miniszterelnök június 21-én a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán többek között azt mondta, néhány kivételes államférfiúnak, köztük Horthy Miklósnak köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt „mégsem temetett maga alá minket a történelem”.

A történelmi tényeket tiszteletben kell tartani. Márpedig a történelmi tények úgy szólnak, hogy Horthy Miklós tevékenységéhez pozitív és ugyanakkor kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak.

– mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kétségtelenül pozitív momentumnak nevezte Horthy Miklós munkásságában azt, hogy érdemeket szerzett Magyarország talpra állításában az első világháború után. Ugyanakkor a kiemelkedően negatív és a történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy esküjével ellentétben nem védte meg a magyar nemzet részét képező magyar zsidóságot. A történelmi bűn kategóriájába tartozik az is, hogy Horthy hivatali ideje alatt a magyar zsidóságot diszkrimináló jogszabályok születtek, és több százezer magyar zsidó vált a holokauszt áldozatává.

Szijjártó szerint ezek olyan történelmi bűnök, amiket nem lehet relativizálni. Mint mondta, a történelmi tényeket egytől egyig tiszteletben kell tartani, akkor is, ha pozitívak, akkor is, ha a bűn kategóriájába tartoznak, és akkor is, ha ugyanazon személyhez kötődnek.

Szijjártó kiemelte: a kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben. 

Kormányunk azon európai kormányok közé tartozik, amelyek a legtöbbet tették az antiszemitizmussal szemben. Amíg Magyarországnak ez a kormánya van, addig a magyarországi zsidóság biztos lehet abban, hogy a kormány minden tekintetben megvédi.

A külügyminiszter emlékeztetett, hogy az első Orbán-kormány 2000-ben hozott döntést a holokauszt emléknap létrehozásáról. 

Nem véletlen, hogy ez a kormány helyezte a legtöbb hangsúlyt a holokauszt történelmének oktatásával kapcsolatos kérdésekre. [...] A jövőben is megvédjük a hazai zsidóságot minden esetleges antiszemita szándékú támadástól, vagy bármely olyan kísérlettől, amely a magyarországi zsidóságot veszélyeztetné vagy diszkriminálná"

Az izraeli nagykövetség szombaton azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy fontos tisztázást jelent a magyar külgazdasági és külügyminiszter közlése Horthy Miklós szerepéről.

Izrael úgy véli, hogy a Horthy Miklós által a magyar zsidók ellen elkövetett bűnök elismerésének fontos tisztázása az, amit a magyar külgazdasági és külügyminiszter közölt Izrael budapesti nagykövetével.

Mindig emlékezni fogunk az 564 500 magyar zsidó testvérünkre, akiket a holokauszt alatt gyilkoltak meg.

– olvasható a nagykövetség közleményében.