Nézőpont: Többen szeretik a Fideszt, mint a többi pártot összesen

2017.07.01. 09:05 Módosítva: 2017.07.01. 09:12

Vona Gábor, a Jobbik elnöke kedveltsége alapján csak a középmezőnyben van, de ennek ellenére is a jobboldali párt lehet a Fidesz legfőbb kihívója a jövő évi választáson – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet júniusi, a Magyar Nemzet megbízásából készített felméréséből. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint ugyanakkor a kormánypártokkal továbbra is többen szimpatizálnak, mint a többi párttal együttvéve.

Nem szereti az ellenzéket a Fidesz-tábor

Az Iránytű kutatásából az is kiderült, hogy Habony Árpád és Mészáros Lőrinc a két legutáltabb közszereplő, nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypárti szavazók is negatívan ítélik meg a tevékenységüket. Orbán Viktor ugyanakkor továbbra is a legnépszerűbb politikusok közé tartozik, 98 százalékos ismertség mellett százas skálán 51 pontos szimpátiaindexszel rendelkezik, ezzel az ötödik helyet foglalja el az intézet listáján. Őt négy másik, Fideszhez köthető személy előzi meg, az első helyen azzal az Áder Jánossal, aki éppen tegnap szította fel az ellenzéki indulatokat a lex csicskának nevezett plakáttörvény aláírásával.

Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor népszerűsége is javult, ám a Jobbik elnöke – főként a Fidesz-tábor nagyfokú ellenszenve miatt – így is csak a középmezőnyben foglal helyet. Érdekes emellett az is, hogy a kutatás szerint Botka Lászlónál még Rogán Antal is népszerűbb, az Iránytű magyarázata szerint azért, mert az MSZP kormányfő-jelöltje a Fidesz és a Jobikk szavazóinak, valamint a távol maradóknak is ellenszenves.

A Jobbik lesz a legfőbb kihívó

Az Iránytű Intézet felmérésből az is kiderül, hogy adataik alapján a választók 35 százaléka véli úgy, hogy a Jobbik lehet a Fidesz első számú kihívója az elkövetkező években. A többi lehetséges konstrukció jóval kevésbé tűnik valószínűnek, 

  • az MSZP-t 8 százalék,
  • egy baloldali összefogást és az LMP-t 2-2 százalék,
  • a Momentum, egy új párt, vagy a teljes ellenzék összefogását mind 1 százalék,
  • a többi pártot pedig 1 százaléknál is kevesebben tekintik lehetséges kihívónak.

Érdekes lehet, hogy a megkérdezettek több mint negyede nem tudott válaszolni, 17 százalék pedig úgy gondolja, hogy a Fidesz-KDNP egyeduralkodó marad majd. 

Nagyjából hasonló a helyzet pártokra lebontva is, bár a Momentum szavazóinak relatív többsége saját pártját nevezte meg kihívóként, az MSZP szavazótáborába pedig a szocialistákban, vagy egy baloldali összefogásban hisz. Összességében a választók közel fele gondolja azt, hogy egy jövő vasárnapi választáson a Jobbiknak lenne több szavazója, harmaduk pedig egy lehetséges baloldali összefogást gondol erősebbnek.

Hasít a Fidesz a Nézőpontnál

A Závecz Research kedden közzétett kutatásánál kedvezőbben látja a kormánypárt, és rosszabbul az ellenzék helyzetét a Nézőpont Intézet, felmérésük szerint a választások előtt szűk egy évvel egyértelmű fölényben van a Fidesz-KDNP.

Júniusi felmérésük alapján a teljes felnőtt népesség

  • 30 százaléka a Fideszt,
  • 11 a Jobbikot,
  • 7 az MSZP-t támogatja,
  • a DK 3,
  • az LMP és a Momentum pedig 2 százalékon áll,
  • míg az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt tábora egyaránt 1 százalékos.

A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Fidesznek 41, a Jobbiknak 23 százalékot jósolnak, az MSZP pedig 15 százalékot kapna. Ezen az alapon a többi párt tőlük jócskán le van maradva, ugyanis a DK 5, az LMP és a Momentum 4-4, a Kétfarkú Kutyapárt 3, az Együtt 2, a Párbeszéd és a Liberálisok pedig 1-1 százalékot kapnának.