Natália
1 °C
7 °C

Fokozatosan vágná vissza a gimisek számát az NGM

2017.07.01. 16:51

A gimnáziumi keresztámok csökkentésével és kötelező felvételi rendszerrel fokozatosan csökkentené a gimisek és növelné a szakiskolások számát az NGM egy háttéranyag szerint, amelyet a Magyar Nemzet szerzett meg. Az anyag még tavaly decemberi keltezésű, azóta pedig nem került a kormány elé, valószínűleg azért, mert a választások előtt nem lenne okos húzás a Fidesznek, hogy magára haragítsa a gyerekeiket gimibe küldeni akaró szülőket. Az anyag így, ahogy a kormány fogalmazni szokott, nem tükrözi a kormány álláspontját. Viszont áprilisban Palkovics László oktatási államtitkár is beszélt arról, hogy 2019-től kötelezővé tenné a kormány a gimnáziumi felvételit és megszabná, hogy hány diák tanulhat a különböző középfokú intézményekben és Lázár János is hangoztatta már, hogy be kellene vezetni a kötelező gimnáziumi érettségit. 

Gimnazisták várnak Áder János előadására egy székesfehérvári gimnáziumban.
Gimnazisták várnak Áder János előadására egy székesfehérvári gimnáziumban.
Fotó: Ajpek Orsi / Index

A háttéranyag szerint probléma, hogy vannak olyan gimnáziumok, amelyekbe már 2,5-ös tanulmányi átlaggal be lehet kerülni, miközben a szakképzés nem olyan népszerű, mint azt a kormány, és a kormány politikáját ebben eléggé meghatározó, Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szeretné. Éppen ezért a javaslat szerint

2018-tól fokozatosan szűkítenék a gimnáziumi keretszámokat és emelnék a tanulmányi követelményeket.

A javaslat szerint azt is meghatározná a kormány, hogy az egyes megyében hány diák mehet a különböző fenntartású, vagyis az állami, egyházi és alapítványi iskolákba. Sőt, a javaslatban az szerepelt, hogy a magánfenntartású intézményekre már a 2017-2018-as tanévtől, vagyis szeptembertől bevezetnék a létszámkorlátot (persze mivel a kormány még nem tárgyalt a javaslatról, így ez már nem indul el szeptembertől).

Az anyagban emellett olyan javaslatok is szerepelnek, mint hogy a szakgimnáziumot, vagyis az eddig szakközépiskolának hívott intézményeket elvégzők, és ott technikusi végzettséget szerzők plusz pontot kapjanak a szakirányú egyetemi felvételijükre és akár egy évvel korábban diplomát szerezhessenek. Ennek az lehet a célja, hogy reagáljon arra a kritikára, hogy az átalakított szakképzési rendszerből sokkal nehezebb lehet bejutni az egyetemre, mint egy rendes gimnáziumból a megváltozott tantárgystruktúra és óraszámok miatt. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleménye szerint a kormány célja a szakképzés folyamatos fejlesztése és minél vonzóbbá tétele. „A jelen munkaerő-piaci helyzetben a jó szakmaválasztás biztosíthatja a fiatalok jövőbeni elhelyezkedését. A középfokú oktatásba történő belépéskor - ahogy eddig is - most is szabadon választhatnak képzési formát a diákok. A Magyar Nemzetben említett „háttéranyag” a jövőbeni javaslatainknak nem képezi az alapját.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?