Orbánnal tárgyal Budapesten az egyiptomi elnök

2017.07.03. 08:43 Módosítva: 2017.07.03. 10:28

Budapestre érkezett Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök, akit délben Orbán Viktor fogad. A kormányfő tárgyalni fog esz-Szíszivel, ezután sajtótájékoztatót tartanak délben az Országházban, derül ki az MTI naptárából. Az egyiptomi elnököt udvariassági látogatáson Áder János is fogadni fogja. A köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadja esz-Szíszit délután fél háromkor.

A Hvg.hu úgy tudja, hogy Egyiptom elnöke vasárnap este landolt Ferihegyen, az elnököt Simicskó István honvédelmi miniszter fogadta. A látogatást magyar részről nem előzte meg sajtóbejelentés, az egyiptomi média azonban az elnök szóvivőjére hivatkozva azt közölte, hogy a kétoldalú tárgyalásokon közlekedési, ipari és hadiipari együttműködési lehetőségekről lesz szó.

A Daily News egyiptomi kiadása szerint esz-Szíszi a Visegrádi 4-ek találkozóján is részt vesz, amin ő lenne az első közel-keleti résztvevő. V4-es csúcs azonban nem lesz Budapesten, bár a Budapest Music Centerben az 5. Antall József Nyári Egyetem ünnepélyes megnyitóján lesz egy kerekasztal-beszélgetés, amin a V4-ek szerepe az EU-ban lesz a téma. A beszélgetésen részt vesz a korábbi lengyel védelmi miniszter és az egykori szlovák uniós csatlakozásért felelős politikus, az MTI Agendában arról azonban nem írnak, hogy az eseményre várnák esz-Szíszit.