A Fidesznek nem sikerült felfüggeszteni a DK-s polgármestert

2017.07.04. 16:56
Határozatképtelenség miatt nem tudott szavazni a XV. kerületi képviselő-testület a DK-s polgármester ellen kezdeményezett fegyelmi eljárásról, tudta meg az Index. Hajdu Lászlót a Fidesz akarta felfüggeszteni, de el sem ment az ülésre. Az ügynek megnyert MSZP-s képviselő idő előtt távozott, így szavazás sem volt.

Hiába kezdeményezte a Fidesz a múlt héten a fegyelmi eljárást Hajdu László, a XV. kerület DK-s polgármestere ellen, nem lett meg a többsége a keddi testületi ülésen - értesült az Index. A fideszes képviselők, úgy tudjuk, el sem mentek az ülésre. A korábban az ügynek megnyert MSZP-s Móricz Eszter pedig távozott a szavazás előtt, így határozatképtelen lett a közgyűlés. Ha maradt volna, határozatképes a közgyűlés, és várhatóan a Fidesz távollétében nagy többséggel leszavazza a fegyelmit.

Így viszont a képviselők nem is tudtak szavazni a fegyelmi eljárásról szóló javaslatról. Hajdu ellen most tehát biztosan nem indul meg a fegyelmi vizsgálat sem, amelynek idejére felfüggesztették volna a polgármestert.

A helyi Fidesz azért kezdeményezte a fegyelmi eljárást, mert a polgármester nem hajtott végre két, a testület által elfogadott határozatot. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a fideszesek egy óvodafelújításra akartak költeni pluszpénzt, a polgármester azonban túlárazottnak tartja a közbeszerzést, ezért nem hajlandó elrendelni a pénz kifizetését a költségvetésből. 

A helyzet különlegessége az volt, hogy a Fidesz az eljáráshoz múlt héten néhány ellenzéki képviselőt is megnyert, a helyi MSZP és a helyi Jobbik is támogatta azt. Az eredeti javaslat szerint a vizsgáló bizottság három tagja a fideszes Agárdi János mellett az MSZP-s Móricz Eszter és a jobbikos Bodó Miklós lett volna.

Hajdu László egy 2014-es sajtótájékoztatón a Városházán
Hajdu László egy 2014-es sajtótájékoztatón a Városházán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Miután ez kiderült (megírtuk a cikket), a jobbikos képviselő jelezte, hogy "nem hajlandó részt venni a politikai cicaharcban, ami a Fidesz és a baloldali koalíciós partnerei között zajlik". A képviselő így nem fog részt venni a vizsgálóbizottság munkájában. 

Az MSZP-s Móricz Eszter pedig közleményben utasította vissza, hogy együttműködne a Fidesszel. "Fonák módon pont az vádaskodik a Fidesszel való összeborulással, aki 3 éve rábólintott arra, hogy „a kerület érdekében” Fidesz-DK-Ráte-Liberálisok gigakoalíció álljon fel" - írta Móricz.

Az MSZP viszont jelezte,  fegyelmi eljárás indul Móricz Eszter kizárására.  "A Fidesszel nincs semmilyen együttműködés semmilyen szinten és semmilyen módon – ez az MSZP politikájának egyik legfontosabb alapvetése, írta a párt.

Móricz szerint Gyurcsánynak készítik elő a terepet

Móricz Eszter a teljesen megtelt ülésteremben, a napirendi pontokról szóló döntés előtt mondott hozzászólásában az MTI tudósítása szerint visszautasított minden olyan feltételezést, miszerint a Fidesszel bármilyen háttéralkut vagy megállapodást kötött volna. Szocialista képviselőként sem neki, sem a helyi MSZP-nek nincs és soha nem is volt politikai megállapodása a Fidesszel – mondta.

Móricz Eszter kijelentette: tisztán látható, hogy igazából nem a polgármester személye a kérdés. Szerinte Lamperth Mónika kerületi jegyző, „Gyurcsány Ferenc egykori belügyminisztere megkezdte a terep előkészítését” ahhoz, hogy „egykori főnöke”, a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc Budapest 12. számú választókerületének jelöltje lehessen. Kijelentése kiabálást váltott ki a teremben, majd Móricz Eszter távozott az ülésről.

Megismételt közbeszerzéssel oldaná fel a vitát Hajdu

Hajdu László ezt követően bejelentette: Móricz Eszter a távozásával határozatképtelenné tette a testületet, mivel tíz képviselővel már nem szavazóképesek.

A polgármester arról beszélt ezután, hogy a vita két óvoda és egy bölcsőde felújítására vonatkozó közbeszerzése miatt alakult ki. A felújításra eredetileg 280 millió forintot kívántak fordítani, de a kerületi gazdasági működtetési központ vezetője jelezte, ennyiért senki nem vállalja a felújítást, csak 77 millió forinttal többért. Ezt ő – mint mondta – nem fogadta el, mert szerinte jelentős túlárazásról van szó, ennek ellenére a többletköltségeket megszavazta a képviselő-testület. Szerinte hibás döntés született.

Hajdu László közölte, nem jelentene zavart, ha megismételnék a közbeszerzést, amelyet immár nyilvánosan hirdetnének meg. Szerinte az említett intézmények az eredetileg tervezett összegből felújíthatók, és a beruházás még az idén befejeződhetne.

Az ülést megelőzően a Demokratikus Koalíció szervezésében mintegy száz szimpatizáns Hajdu László mellett demonstrált a kerületi városháza előtt.