Judit
2 °C
7 °C

A Fidesznek nem sikerült felfüggeszteni a DK-s polgármestert

2017.07.04. 16:56
Határozatképtelenség miatt nem tudott szavazni a XV. kerületi képviselő-testület a DK-s polgármester ellen kezdeményezett fegyelmi eljárásról, tudta meg az Index. Hajdu Lászlót a Fidesz akarta felfüggeszteni, de el sem ment az ülésre. Az ügynek megnyert MSZP-s képviselő idő előtt távozott, így szavazás sem volt.

Hiába kezdeményezte a Fidesz a múlt héten a fegyelmi eljárást Hajdu László, a XV. kerület DK-s polgármestere ellen, nem lett meg a többsége a keddi testületi ülésen - értesült az Index. A fideszes képviselők, úgy tudjuk, el sem mentek az ülésre. A korábban az ügynek megnyert MSZP-s Móricz Eszter pedig távozott a szavazás előtt, így határozatképtelen lett a közgyűlés. Ha maradt volna, határozatképes a közgyűlés, és várhatóan a Fidesz távollétében nagy többséggel leszavazza a fegyelmit.

Így viszont a képviselők nem is tudtak szavazni a fegyelmi eljárásról szóló javaslatról. Hajdu ellen most tehát biztosan nem indul meg a fegyelmi vizsgálat sem, amelynek idejére felfüggesztették volna a polgármestert.

A helyi Fidesz azért kezdeményezte a fegyelmi eljárást, mert a polgármester nem hajtott végre két, a testület által elfogadott határozatot. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a fideszesek egy óvodafelújításra akartak költeni pluszpénzt, a polgármester azonban túlárazottnak tartja a közbeszerzést, ezért nem hajlandó elrendelni a pénz kifizetését a költségvetésből. 

A helyzet különlegessége az volt, hogy a Fidesz az eljáráshoz múlt héten néhány ellenzéki képviselőt is megnyert, a helyi MSZP és a helyi Jobbik is támogatta azt. Az eredeti javaslat szerint a vizsgáló bizottság három tagja a fideszes Agárdi János mellett az MSZP-s Móricz Eszter és a jobbikos Bodó Miklós lett volna.

Hajdu László egy 2014-es sajtótájékoztatón a Városházán
Hajdu László egy 2014-es sajtótájékoztatón a Városházán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Miután ez kiderült (megírtuk a cikket), a jobbikos képviselő jelezte, hogy "nem hajlandó részt venni a politikai cicaharcban, ami a Fidesz és a baloldali koalíciós partnerei között zajlik". A képviselő így nem fog részt venni a vizsgálóbizottság munkájában. 

Az MSZP-s Móricz Eszter pedig közleményben utasította vissza, hogy együttműködne a Fidesszel. "Fonák módon pont az vádaskodik a Fidesszel való összeborulással, aki 3 éve rábólintott arra, hogy „a kerület érdekében” Fidesz-DK-Ráte-Liberálisok gigakoalíció álljon fel" - írta Móricz.

Az MSZP viszont jelezte,  fegyelmi eljárás indul Móricz Eszter kizárására.  "A Fidesszel nincs semmilyen együttműködés semmilyen szinten és semmilyen módon – ez az MSZP politikájának egyik legfontosabb alapvetése, írta a párt.

Móricz szerint Gyurcsánynak készítik elő a terepet

Móricz Eszter a teljesen megtelt ülésteremben, a napirendi pontokról szóló döntés előtt mondott hozzászólásában az MTI tudósítása szerint visszautasított minden olyan feltételezést, miszerint a Fidesszel bármilyen háttéralkut vagy megállapodást kötött volna. Szocialista képviselőként sem neki, sem a helyi MSZP-nek nincs és soha nem is volt politikai megállapodása a Fidesszel – mondta.

Móricz Eszter kijelentette: tisztán látható, hogy igazából nem a polgármester személye a kérdés. Szerinte Lamperth Mónika kerületi jegyző, „Gyurcsány Ferenc egykori belügyminisztere megkezdte a terep előkészítését” ahhoz, hogy „egykori főnöke”, a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc Budapest 12. számú választókerületének jelöltje lehessen. Kijelentése kiabálást váltott ki a teremben, majd Móricz Eszter távozott az ülésről.

Megismételt közbeszerzéssel oldaná fel a vitát Hajdu

Hajdu László ezt követően bejelentette: Móricz Eszter a távozásával határozatképtelenné tette a testületet, mivel tíz képviselővel már nem szavazóképesek.

A polgármester arról beszélt ezután, hogy a vita két óvoda és egy bölcsőde felújítására vonatkozó közbeszerzése miatt alakult ki. A felújításra eredetileg 280 millió forintot kívántak fordítani, de a kerületi gazdasági működtetési központ vezetője jelezte, ennyiért senki nem vállalja a felújítást, csak 77 millió forinttal többért. Ezt ő – mint mondta – nem fogadta el, mert szerinte jelentős túlárazásról van szó, ennek ellenére a többletköltségeket megszavazta a képviselő-testület. Szerinte hibás döntés született.

Hajdu László közölte, nem jelentene zavart, ha megismételnék a közbeszerzést, amelyet immár nyilvánosan hirdetnének meg. Szerinte az említett intézmények az eredetileg tervezett összegből felújíthatók, és a beruházás még az idén befejeződhetne.

Az ülést megelőzően a Demokratikus Koalíció szervezésében mintegy száz szimpatizáns Hajdu László mellett demonstrált a kerületi városháza előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?