Orbán megköszönte az egyiptomi elnöknek, hogy védi a magyar határt

2017.07.04. 13:06

Nagy közép-európai és egyiptomi csúcstalálkozót tartottak Budapesten kedden, amelyen a visegrádi országok, a V4-ek vezetői tárgyaltak Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel. 

A megbeszélés után Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Beata Szydło, Lengyelország miniszterelnöke, Bohuslav Sobotka, Csehország miniszterelnöke, Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke és Abdel Fattáh esz-Szíszi, Egyiptom elnöke közös sajtónyilatkozatot tett.

A V4-ek vezetését átvevő magyar miniszterelnök, Orbán Viktor azt mondta, hogy az egyiptomi elnökkel való tárgyalás előtt a visegrádi országok vezetői külön is egyeztettek, és egy mondatban állapították meg a V4-ek küldetését: 

meg akarjuk erősíteni az EU-t belülről és kívül is.

A négy miniszterelnök ezután Egyiptom vezetőjével két témakörben egyeztetett: a terrorizmus és az illegális migráció, illetve Egyiptom és Közép-Európa közötti viszony és a fejlesztések helyzete volt a két téma.

Orbán azt mondta, hogy a V4-ek elismerésüket és megbecsülésüket fejezik ki az egyiptomi elnöknek, hogy stabilizálni próbálja a térséget. Ugyanis Orbán szerint több millió migráns van Egyiptomban, „akiknek az ellátása, feltartóztatása rendkívüli terheket ró az országra”.

Orbán szerint Egyiptom ezzel az egész EU védelmét szolgálja, és mivel Magyarország van a V4-ek közül a legdélebben, a legközelebb ehhez az instabil térséghez,

külön köszönet, hogy Szíszi elnök úr Magyarország határait is védi”.

Orbán azt is mondta, hogy a két térség közötti gazdasági együttműködést biztatónak látja, de ez messze a potenciál mögött van”. Orbán vállalta, hogy a következő időszakban megalkotja az optimális együttműködést a két térség között.

További fontos mondatok a nyilatkozatokból:

  • Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök: a mostani csúcstalálkozó közelebb hozta egymáshoz országát és a V4-et. Ezek az államok régi barátságot ápolnak, büszkék a szoros együttműködésükre és várakozásokkal tekintenek a kapcsolatok továbbfejlesztése elé "
  • Robert Fico szlovák kormányfő: Egyiptom fontos szerepet játszik a terrorizmus elleni harcban a mediterrán régióban, olyan ország, amely képes megvédeni határait és megakadályozni, hogy a területén át migránsok érkezzenek Európába.
  • Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök: Líbiára kitérve arra hívta fel a figyelmet: az ország összeomlása miatt Líbia ma "tranzitutat" képez az illegális migránsoknak Európába. Ezért a V4-ek és Egyiptom közös érdekének nevezte Líbia stabilizálását.
  • Beata Szydło lengyel miniszterelnök: a V4 és Egyiptom közös érdeke és felelőssége az embercsempészet és emberkereskedelem felszámolása, és együtt kell működniük az illegális migráció kiváltó okainak megszüntetésében. A lengyel kormányfő a gazdasági kapcsolatépítés lehetőségeiről szólva elmondta: Egyiptom fontos gazdasági partner az észak-afrikai régióban és nyitott az együttműködésre a V4-gyel.