Judit
2 °C
7 °C

Orbán megköszönte az egyiptomi elnöknek, hogy védi a magyar határt

2017.07.04. 13:06

Nagy közép-európai és egyiptomi csúcstalálkozót tartottak Budapesten kedden, amelyen a visegrádi országok, a V4-ek vezetői tárgyaltak Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel. 

A megbeszélés után Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Beata Szydło, Lengyelország miniszterelnöke, Bohuslav Sobotka, Csehország miniszterelnöke, Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke és Abdel Fattáh esz-Szíszi, Egyiptom elnöke közös sajtónyilatkozatot tett.

A V4-ek vezetését átvevő magyar miniszterelnök, Orbán Viktor azt mondta, hogy az egyiptomi elnökkel való tárgyalás előtt a visegrádi országok vezetői külön is egyeztettek, és egy mondatban állapították meg a V4-ek küldetését: 

meg akarjuk erősíteni az EU-t belülről és kívül is.

A négy miniszterelnök ezután Egyiptom vezetőjével két témakörben egyeztetett: a terrorizmus és az illegális migráció, illetve Egyiptom és Közép-Európa közötti viszony és a fejlesztések helyzete volt a két téma.

Orbán azt mondta, hogy a V4-ek elismerésüket és megbecsülésüket fejezik ki az egyiptomi elnöknek, hogy stabilizálni próbálja a térséget. Ugyanis Orbán szerint több millió migráns van Egyiptomban, „akiknek az ellátása, feltartóztatása rendkívüli terheket ró az országra”.

Orbán szerint Egyiptom ezzel az egész EU védelmét szolgálja, és mivel Magyarország van a V4-ek közül a legdélebben, a legközelebb ehhez az instabil térséghez,

külön köszönet, hogy Szíszi elnök úr Magyarország határait is védi”.

Orbán azt is mondta, hogy a két térség közötti gazdasági együttműködést biztatónak látja, de ez messze a potenciál mögött van”. Orbán vállalta, hogy a következő időszakban megalkotja az optimális együttműködést a két térség között.

További fontos mondatok a nyilatkozatokból:

  • Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök: a mostani csúcstalálkozó közelebb hozta egymáshoz országát és a V4-et. Ezek az államok régi barátságot ápolnak, büszkék a szoros együttműködésükre és várakozásokkal tekintenek a kapcsolatok továbbfejlesztése elé "
  • Robert Fico szlovák kormányfő: Egyiptom fontos szerepet játszik a terrorizmus elleni harcban a mediterrán régióban, olyan ország, amely képes megvédeni határait és megakadályozni, hogy a területén át migránsok érkezzenek Európába.
  • Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök: Líbiára kitérve arra hívta fel a figyelmet: az ország összeomlása miatt Líbia ma "tranzitutat" képez az illegális migránsoknak Európába. Ezért a V4-ek és Egyiptom közös érdekének nevezte Líbia stabilizálását.
  • Beata Szydło lengyel miniszterelnök: a V4 és Egyiptom közös érdeke és felelőssége az embercsempészet és emberkereskedelem felszámolása, és együtt kell működniük az illegális migráció kiváltó okainak megszüntetésében. A lengyel kormányfő a gazdasági kapcsolatépítés lehetőségeiről szólva elmondta: Egyiptom fontos gazdasági partner az észak-afrikai régióban és nyitott az együttműködésre a V4-gyel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?