Árpád
-2 °C
3 °C

Civilek veszik fel a harcot a Tiszán úszó műanyagszigetek ellen

2017.07.04. 13:23 Módosítva: 2017-07-04 16:00:43

Az erős szél miatt egy nappal később rajtolt el az idei Pet Kupa, amin természetfilmesek, természetvédők és több tucatnyi civil háborút hirdet a tiszai árhullámmal érkező műanyagpalackok tízezrei ellen.

A Pet Kupán az elmúlt három évben 5 tonna szemetet gyűjtöttek össze a Tiszából, amihez, ha csekély mennyiségben is, de az Index is hozzájárult 2014-ben, amikor Petanic néven saját hajót építettünk, és egy hétig halásztuk a palackokat.

Azóta szinte környezetvédelmi minifesztivállá nőtte ki magát az esemény: egyre több a résztvevő, és egyre több a kézi készítésű, újrahasznosított műanyagpalackokat felhasználó, és csak megújuló energiával hajtott hajó. Az idei túrán nagyjából 250 ember vesz részt és 16 hajó indul, köztük egy hatalmas szemétevő hajó, amiben a begyűjtött palackokat tárolják majd. Az akcióhoz csatlakozott a WWF magyarországi szervezete is, akik 380 PET-palackból készült Vízipanda nevű hajójukkal versenyeznek, és egy bodrogi kenus különítmény is.

A túra Dombrádról indult és Balsán, Tokajon, Tiszaladányon át Tiszalökre érkezik szombaton. A versenyzőknek naponta 10-17 km-es szakaszokat kell megtenniük hajóikon, miközben a lehető legtöbb műanyagszemetet kell kihalászniuk a folyóból.

Világszerte számtalan módon próbálkoznak a tengereken és folyókon szigetként úszó sok száz tonnányi műanyag környezetbarát felszámolásával, Magyarországon a Pet Kupa az egyetlen ilyen rendszeres és civil kezdeményezés. A túrázók kalandjait a Facebook-oldalukon lehet követni, a verseny végéről az Indexen is beszámolunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?