Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

80 diákot kaptak el hamis papírokkal az érettségin

2017.07.05. 11:05

Nyolcvan diák írásbeli érettségijének eredményét semmisítette meg a fővárosi kormányhivatal, miután a gyanú szerint hamis bizonyítványokkal mentek érettségire - szúrta ki a budapesti kormányhivatal közleményét a Hvg.hu.

A kormányhivatal azt közölte, hogy nem is tehetett szóbeli érettségi vizsgát az a 80 vizsgázó, akiknek esetében a vizsgabizottság megállapította, hogy a Paulay Alapítványi Középiskola által kiállított bizonyítványában valótlan adatok szerepelnek.

A Paulay Alapítványi Középiskola érettségi vizsgaszervezési jogát korábban az oktatásért felelős miniszter megvonta, vizsgaszervezőként a fővárosi kormányhivatalt, a vizsgák helyszíneként pedig Budapest Gépészeti SC Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolát jelölte ki. Az érettségi vizsgák jogszerűségének biztosítása érdekében szükségessé vált a vizsgázók vizsgára bocsátási feltételeinek felülvizsgálata, emiatt a kormányhivatal előzetesen felszólította a vizsgázókat arra, hogy a vizsgára valamennyi bizonyítványukat és a végbizonyítványt hozzák magukkal, és mutassák be a vizsgabizottságnak - írta a hivatal.

Akiknél a vizsgára bocsátás feltételei hiányoztak, nem kezdhették meg a szóbeli érettségit. A bemutatott dokumentumok alapján

53 vizsgázó tehetett érettségi vizsgát, 80 esetben viszont a vizsgabizottság megsemmisítette az írásbeli vizsga eredményét, és törölte a tanulók érettségi vizsgára való jelentkezését is.

A Paulay Alapítványi Középiskola
A Paulay Alapítványi Középiskola

A Paulay Alapítványi Középiskola által kiállított bizonyítványok szerint az érintett tanulók a középiskolai 9-10. évfolyamokat egy olyan – korábban megszűnt – iskolában végezték, amelybe a Köznevelési Információs Rendszer adatai szerint nem is jártak, sőt, az iskolának nem is volt engedélye középiskolai közismereti oktatásra. Az érintett bizonyítványokat lefoglalták.

Mivel a kormányhivatal tavasszal megkezdett hatósági ellenőrzése súlyos jogsértéseket tárt fel a Paulay iskolánál, a kormányhivatal, illetve az Oktatási Hivatal már korábban büntetőfeljelentést tett.

A kormányhivatal a Paulay Alapítványi Középiskolánál már 2016 tavaszán is végzett hatósági ellenőrzést. Az iskola felnőttoktatási tevékenységénél ugyanis látható volt, hogy a tanulók tömegesen egy év alatt teljesítették a négyéves középiskolai tanulmányaikat. Akkor a tanulók osztályozó vizsgáival kapcsolatban, illetve a 2016-os tavaszi érettségik során is súlyos visszaéléseket tárt fel az iskolánál a kormányhivatal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!