Rafael
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Börtön a gyereksanyargató kislétai szülőknek

2017.07.05. 15:15
Nem jogerősen 6-6 év börtönbüntetésre ítélte a Nyírbátori Járásbíróság azt a férfit és nőt, akik hónapokig bezárva tartották és éheztették 11 éves lányukat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán - közölte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

Toma Attila elmondta, K. I.-t és B. I.-t a személyi szabadság 18. életévét be nem töltött személy sérelmére, sanyargatással elkövetett megsértése, valamint kiskorú veszélyeztetésének bűntettében találta bűnösnek az elsőfokú bíróság, amely ítéletében a vádlottak szülői felügyeleti jogát is megszüntette.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak élettársi kapcsolatban éltek Kislétán öt kiskorú gyermekükkel együtt. A szülők 2014 márciusában kérelmezték, hogy az akkor 11 éves kislányuk magántanulóként fejezhesse be a tanévet, az otthon maradt gyermekük részére azonban nem biztosították a megfelelő élelmezést.

A vádlottak - arra hivatkozva, hogy a gyerek bepisil és testvérei elől megeszi az ennivalót - 2014 októberétől a lakóházuk spájzába zárták be a kislányukat. A fűtetlen, világítás nélküli, bútorozatlan helyiség magasan lévő ablakán az üveg ki volt törve, ajtaján belülről nem volt kilincs, azt csak kívülről, retesszel lehetett bezárni. A spájz ajtaja függönnyel volt eltakarva, küszöbét eltömítették, a lánynak mindössze egy koszos matracot és egy bilit adtak be - ismertette a bírósági szóvivő.

Megjegyezte, a szülők az alapvető tisztálkodási lehetőséget sem biztosították a lány számára és enni sem adtak neki, emiatt a gyerek nagyon lesoványodott. Vizet és cukrot csak a szomszédtól, a spájz ablakán keresztül kapott.

A lány 2015. április 13-án szabadult ki, miután kiabálására és könyörgésére felfigyelt egy arra sétáló férfi és az egyik szomszéddal értesítették a rendőrséget.

A vádlottak magatartásának a kislány többi kiskorú testvérére is szemtanúja volt, akiknek egészséges erkölcsi fejlődését a szülők veszélyeztették - idézte az ítélet szövegét Toma Attila. Hozzátette, a járásbíróság az ítélet kihirdetésével egyidejűleg elrendelte mindkét vádlott előzetes letartóztatását.

A végzés a vádlottak és védőjük fellebbezése miatt nem jogerős, a per a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!