És tényleg elsőbbségi megbízással kézbesítik a konzultációs köszönőleveleket

2017.07.05. 19:20

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. elsőbbségi kézbesítéssel kérte a konzultációs köszönőlevelek kézbesítését a Magyar Postától, ismerte el a Magyar Posta. Az erről szóló, a postai hivatalvezetőknek kiküldött belső utasításra azért volt szükség, mert a borítékon nem szerepelt az elsőbbségi jelzés, a Magyar Posta ezért így hívta fel dolgozói figyelmét a küldemények megfelelő kezelésére, írta a cég a közleményében.

Mint arról beszámoltunk, az ügy onnan indult, hogy a Jobbik feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Legfőbb Ügyészségen a kormány nemzeti konzultációhoz kapcsolódó köszönőleveleinek postázása miatt. 

Vágó Sebestyén, a párt országgyűlési képviselője azt mondta, hozzájutott egy olyan belső utasításhoz, amelyet a postai hivatalvezetőknek küldtek. E szerint a sima levélként érkező küldeményeket elsőbbségiként kell kezelniük a posta munkatársainak.

Ez felveti a hivatali visszaélés és a sikkasztás gyanúját is - mondta Vágó, aki szerint különbség van a sima és az elsőbbségi levél feladási költsége között. A Jobbik úgy kalkulál, hogy 100 ezer válaszlevél esetében több millió forint is lehet.

Felvetődő kérdések, amiről nem szól a Magyar Posta közleménye:

  • miért kellett a köszönőleveleket elsőbbségiként kiküldeni? Hiszen, mint azt a cég honlapján írják, ezt a leggyorsabb kézbesítési formát nagyon fontos, záros határidejű meghívók, céges számlák, felszólítások, fontos pályázatok, bírósági fellebbezések küldésekor szokták választani, köszönőlevélnél nem. Talán a rendes postai kézbesítési időt ismerve attól tart a kormány, hogy a választásokig nem ér oda a címzetthez a köszönet?
  • mennyivel kerül így többe a válaszlevelek kézbesítése?

A Magyar Postához 2017. június 22-én érkeztek az első nemzeti konzultációs köszönőlevelek, ezek kézbesítése a következő napon meg is kezdődött. Ezen a héten várhatóan további küldemények érkeznek, amelyek kézbesítését a megérkezést követően haladéktalanul megkezdi a Magyar Posta.