Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Jogerősen is börtönt kapott a buzizva ütő gárdista

2017.07.05. 13:52
A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék is bűnösnek találta közösség tagja elleni erőszak bűntettében azt az öt férfit, akik a 2013-as Budapest Pride felvonulás után homofób és rasszista megjegyzések közepette bántalmaztak három férfit - közölte a sértetteket képviselő Háttér Társaság.Az egyik gárdista letöltendő börtönt kapott. A bíróság szerint nem csak a bántalmazás, de a nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusok skandálása sem jogszerű, mivel az riadalomkeltő. Az ítélet jogerős.

Négy évvel ezelőtt, 2013. július 6-án Derdák Tibor, Orsós János és Glonczi László a Budapest Pride-ról tartott hazafelé, amikor a Nyugati tér közelében egy 20-30 fős fekete ruhás, katonai alakzatba rendeződött ellentüntető csoporttal találták szembe magukat. Először útjukat állták, majd mindhármukat megverték “Buzik vagytok! Cigányok vagytok!” felkiáltások kíséretében. Az elkövetők a támadást követően a Nyugati téren egy nagyobb csoport ellentüntetőhöz csatlakoztak, és homofób rigmusokat skandáltak.

A nyomozás során kiderült: valamennyi elkövető a jogerősen betiltott Magyar Gárda utódszervezetének, az Új Magyar Gárda Mozgalomnak a tagja, ketten közülük vezető beosztásban.  A rosszízűen indult eljárásból szappanoperaszerűen hömpölygő büntetőper lett, de tavaly novemberben megszületett végre az elsőfokú ítélet: öt gárdistát bűnösnek találtak közösség tagjai elleni erőszakban és testi sértésben. Ketten letöltendő börtönt kaptak.

A most zajló másodfokú eljárásban Fővárosi Törvényszék az elsőfokon eljáró bírósághoz hasonlón minden kétséget kizáróan bizonyítottnak látta, hogy a vádlottak elkövették a bántalmazást, és annak indítéka a sértettek szexuális irányultsága, illetve etnikai hovatartozása voltak.

Az Új Magyar Gárda Bajtársiasság napján tartott megemlékezésének sötét ruhába átöltözött résztvevői állnak a 18. Budapest Pride közelében az Erzsébet téren 2013. július 6-án.
Az Új Magyar Gárda Bajtársiasság napján tartott megemlékezésének sötét ruhába átöltözött résztvevői állnak a 18. Budapest Pride közelében az Erzsébet téren 2013. július 6-án.
Fotó: Kovács Attila / MTI

Felülbírálta ugyanakkor a Törvényszék az elsőfokon eljáró bíróság azon álláspontját, hogy a Nyugati téri skandálás a szólásszabadság keretein belül maradt, ezért az ellen büntetőjogi eszközökkel nem lehet fellépni. A másodfokú bíróság ezzel szemben úgy találta:

nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusokat skandálni nem jogszerű, mivel az riadalomkeltő, amelyet a hatályos Büntető Törvénykönyv tilt. 

Mindezek mellett is a bíróság két elkövető büntetését enyhítette: egyiküket letöltendő szabadságvesztés helyett felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, egy másik vádlott esetén a felfüggesztés hosszát öt évről négy évre csökkentette. Vagyis az egyik elkövető letöltendő börtönbüntetését helybenhagyta a bíróság.

"Nagyon fontos ítélet született, amely egyértelművé teszi: a szélsőséges ellentüntetők nem hivatkozhatnak a szólásszabadságra, amikor a Pride felvonulás résztvevőit tömeges skandálással próbálják megfélemlíteni" - kommentálta a döntést Dombos Tamás a Háttér Társaság munkatársa.