Magomed nem követett el kényszerítést

2017.07.05. 13:38

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Komáromy Gergővel szemben elkövetett kényszerítés gyanújában indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság – tudta meg a Magyar Nemzet a birtokába kerülő dokumentumokból. A Tényi István által ismeretlen tettes ellen benyújtott feljelentés Magomed Daszajevre irányult.

Daszajev egy furcsa hangulatú videóban vette rá bocsánatkérésre Komáromy Gergely aktivistát, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot, amiért festékkel dobta meg a budapesti Szabadság téren álló szovjet hősi emlékművet (ezért pénzbüntetésre ítélték). A felvételt felkapta az orosz nyelvű sajtó is, részletesen beszámoltak az emlékmű megrongálásáról.

Daszajevnek korábban konkrétabb tervei is voltak a rongálás megtorlására, erőszakkal akart elégtételt venni, de végül megelégedett a bocsánatkéréssel. Komáromy később azt mondta, maga a beszélgetés nem volt kifejezetten fenyegető, de Daszajev olyanokat mondott, hogy ő ismer egy csomó embert, aki teljesen fel van dúlva, ezért Komáromy és a családja veszélyben van.

A nyomozás megszüntetésére már számítani lehetett, Daszajev nyugodtan járja Budapest utcáit, az ügyében is hetek óta nem kellett beszélnie a rendőrséggel. A csecsen származású férfi a magyar titkosszolgálati szervek megfigyelése alatt is áll kapcsolatrendszere miatt, valamint továbbra is zajlik tartózkodási kártyájának engedélyeztetése, miután az három éve lejárt.