A Mazsihisz kéri Orbán Viktort, hogy szedje le a Soros-plakátokat

2017.07.06. 12:47

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke levélben fordult Orbán Viktorhoz a Soros György-plakátkampány kapcsán. Heisler András arra kérte Magyarország miniszterelnökét, hogy intézkedjen a kampány azonnali leállításáról, vonják vissza az utcákról és terekről a plakátokat.

A levélben azt írta: a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az első pillanattól kezdve felhívta a figyelmet arra, hogy a „sorosozás” komoly kockázatokat hordoz. „Ez a kampány nem nyíltan antiszemita, de ettől még nagyon is alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, többek között antiszemita indulatokat keltsen" – írta Heisler, aki szerint az elmúlt napok bizonyították, hogy félelmük nem volt alaptalan. „Budapest és néhány nagyváros utcáin Magyarország történetének sötét időszakait idéző feliratok jelentek meg a kihelyezett plakátokon, de a láthatatlan társadalmi kár már alighanem súlyosabb ennél.”

Heisler szerint a választott vezetőknek történelmi felelősségük, hogy ne engedjék elhatalmasodni a gyűlöletet, ne fordítsák egymással szembe a magyar embereket.

„Ezek a mérgező üzenetek ártanak egész Magyarországnak... Kérem, gondolja végig soraimat, és tegyen arról, hogy ez a rossz álom minél előbb véget érjen" – zárul a levél. 

Az MTI közben arról számolt be csütörtökön, hogy Orbán Viktor Izrael askenázi főrabbijával tárgyalt a parlamentben, ahol a magyar zsidóság védelméről, támogatásáról és a magyarországi zsidó élet virágzásáról is szó esett. David Lau, Izrael askenázi főrabbiján kívül a megbeszélésen, részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija is. Orbán Viktor biztosította vendégét: a magyarországi zsidó közösség a kormány feltétlen védelme alatt áll, és a magyar zsidóság – a többi történelmi egyházhoz hasonlóan – minden lehetséges támogatásban részesül.

A főrabbi örömmel állapította meg, hogy a zsidó élet virágzik Magyarországon, és köszönetet mondott Orbán Viktornak az ehhez nyújtott segítségért – közölte Havasi Bertalan, kormányszóvivő.