Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Mazsihisz kéri Orbán Viktort, hogy szedje le a Soros-plakátokat

2017.07.06. 12:47

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke levélben fordult Orbán Viktorhoz a Soros György-plakátkampány kapcsán. Heisler András arra kérte Magyarország miniszterelnökét, hogy intézkedjen a kampány azonnali leállításáról, vonják vissza az utcákról és terekről a plakátokat.

A levélben azt írta: a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az első pillanattól kezdve felhívta a figyelmet arra, hogy a „sorosozás” komoly kockázatokat hordoz. „Ez a kampány nem nyíltan antiszemita, de ettől még nagyon is alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, többek között antiszemita indulatokat keltsen" – írta Heisler, aki szerint az elmúlt napok bizonyították, hogy félelmük nem volt alaptalan. „Budapest és néhány nagyváros utcáin Magyarország történetének sötét időszakait idéző feliratok jelentek meg a kihelyezett plakátokon, de a láthatatlan társadalmi kár már alighanem súlyosabb ennél.”

Heisler szerint a választott vezetőknek történelmi felelősségük, hogy ne engedjék elhatalmasodni a gyűlöletet, ne fordítsák egymással szembe a magyar embereket.

„Ezek a mérgező üzenetek ártanak egész Magyarországnak... Kérem, gondolja végig soraimat, és tegyen arról, hogy ez a rossz álom minél előbb véget érjen" – zárul a levél. 

Az MTI közben arról számolt be csütörtökön, hogy Orbán Viktor Izrael askenázi főrabbijával tárgyalt a parlamentben, ahol a magyar zsidóság védelméről, támogatásáról és a magyarországi zsidó élet virágzásáról is szó esett. David Lau, Izrael askenázi főrabbiján kívül a megbeszélésen, részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija is. Orbán Viktor biztosította vendégét: a magyarországi zsidó közösség a kormány feltétlen védelme alatt áll, és a magyar zsidóság – a többi történelmi egyházhoz hasonlóan – minden lehetséges támogatásban részesül.

A főrabbi örömmel állapította meg, hogy a zsidó élet virágzik Magyarországon, és köszönetet mondott Orbán Viktornak az ehhez nyújtott segítségért – közölte Havasi Bertalan, kormányszóvivő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?