Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Az osztrák kancellár szerint az illiberalizmus megosztja a V4-eket

2017.07.06. 16:47

Megosztottság érzékelhető a visegrádi négyek országcsoport (V4) körében, az egyik oldalon Csehország és Szlovákia, a másikon Lengyelország és Magyarország áll

- mondta az osztrák kancellár egy csütörtöki német lapinterjúban az MTI értesülése szerint.

Christian Kern a Handelsblattban közölt "Európa nem pénzkiadó automata" című interjúban azt mondta: a V4 csoport megosztottsága jelzi, hogy az illiberális demokrácia és a modell rákényszerítése másokra az Európai Unió belül "nem működhet". A tagállamok közötti szolidaritással kapcsolatban "sokszor intéztünk felhívást és felszólítást Lengyelországhoz és Magyarországhoz, és nem jutottunk előre, de most meg kell oldani ezt a konfliktust" - tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön válaszolt: nem lesz sikeres a kísérlet a visegrádi négyek megosztására, bár "régóta tapasztalják egyes nyugat-európai politikusok szándékát a visegrádi csoport megosztására."

Számukra rossz hírünk van, ez nem fog sikerülni. A visegrádi csoport a legszorosabb és leghatékonyabb szövetség az Európai Unión belül

- közölte Szijjártó, "és ez így is fog maradni, ha tetszik az osztrák kancellárnak, ha nem" - írta. Úgy folytatta: elnézve az osztrák belpolitikai folyamatokat, megértik a kormányfő feszültségét, de "jó lenne, ha kihagyna minket az osztrák választási kampányból".

Az üzenet valóban a kampány része, mivel a szintén kancellár-jelölt Sebastian Kurz azzal keresi a szavazók kegyeit, hogy a földközi-tengeri bevándorlási útvonal teljes lezárásáról beszél. Szerinte meg kell állítani az illegális bevándorlást, és miután egyes civil szervezetek kritizálták a mondataiért, kijelentette: a térségben működő NGO-k számára is egyértelmű szabályozásokat kell bevezetni.

Ehhez képest az Christian Kern kancellár már az együttműködés kikényszerítő eszközeiről beszélt az interjúban:

Szükség esetén szankciókat kell bevezetni,

mert nem maradhat következmények nélkül, ha egy tagállam nem tesz eleget a jogállamisággal kapcsolatos kötelességeinek, mondta. Arról beszélt, "nem tudjuk megmagyarázni polgárainknak, hogy Lengyelország évente 14 milliárd euró uniós támogatáshoz jut, és magunkra hagy minket a menekültválságban", és az "egyes országok" által folytatott "adóverseny is nagyon kérdéses".

A szociáldemokrata politikus szerin valószínűleg nem lesz más eszköz, mint az uniós támogatások csökkentése. Ez az "egyetlen nyomásgyakorlási eszköz" az uniós költségvetés nettó befizetőinek kezében. 

Sok sikert kívánok mindenkinek, aki jó humanisztikus érvekkel akarja meggyőzni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt

- mondta Christian Kern.

Az osztrák kancellár hangoztatta, hogy alapvető reformokra van szükség az EU-ban, mert visszaütöttek a korábban elkövetett hibák, a csatlakozó országok döntési mechanizmusainak átalakítása nélkül végrehajtott uniós bővítés, és az euró bevezetése közös gazdaságpolitika nélkül. A "gazdasági uniót sürgősen ki kell egészíteni egy erőteljes szociális összetevővel". Így a többi között be kell vezetni, hogy büntetés jár a szociális rendszerre vonatkozó minimális követelmények hiányáért, az állami beruházások túl alacsony szintjéért és a túl magas munkanélküliségért, és el kell érni, hogy ne legyen 18 év alatti uniós állampolgár, aki nem vesz részt oktatásban, képzésben.