Halálkamion-ügy: vallomást tett a másodrendű vádlott

2017.07.06. 22:17

Korábbi szándékával ellentétben mégis vallomást tett a a 71 migráns halálát okozó parndorfi embercsempészési ügy másodrendű vádlottja, aki azt mondta, sajnálja, hogy nem tudta megakadályozni az emberek halálát, de az ő szerepe ebben az esetben csak a tolmácsolásra korlátozódott.

Elismerte, hogy korábban sofőrként és előfutóként részt vett embercsempészésekben, valamint szállítók toborzásában, de az emberölés vádját visszautasította. A Kecskeméti Törvényszéken tárgyalt ügyben csak telefonon, tolmácsként állt kapcsolatban a harmad- és negyedrendű vádlottal, az elsőrendű vádlott utasításait fordította le nekik. A kamiont Kecskemét határáig kísérte, aztán visszament a szállására.

Folyamatosan tartotta a kapcsolatot a többi vádlottal, így arról is egyből értesítette az elsőrendű vádlottat, hogy az emberek dörömbölnek a raktérben, de azt a választ kapta, hogy ezt azért teszik, mert épp lyukat vágnak a hűtőkamion rakterének falára.

Beszélt arról is, hogy a következő jelzésre már mind a harmad-, mind a negyedrendű vádlottnak azt mondta, keressenek egy helyet, ahol megállhatnak, nyissák ki az ajtókat és adjanak az embereknek vizet. Erre azonban azt a választ kapta, hogy nem találtak alkalmas helyet. Ezután felhívta az elsőrendű vádlott figyelmét, hogy a vízhiány mellett a levegőtlenség is gondot okozhat a menekülteknek, de az afgán férfi megtiltotta, hogy a kamion megálljon. A korábbi fuvaroknál viszont, ha az emberek dörömböltek, mindig megálltak a sofőrök.

A tanács elnökének kérdéseire válaszolva elmondta: az elsőrendű vádlottnak is volt főnöke, ő is mások utasításait követte.

A bűnszervezet munkájáról is elárult részleteket, szerint eleinte 10-15 embert csempésztek a járművekben, akiknek jutott elég levegő, később a főnökök kapzsisága miatt nem ritkán 50, 80 vagy akár 100 embert is bezsúfoltak egy raktérbe. Tudomása szerint a menekültektől Ausztriáig 1000 eurót, Németországig 1700 eurót kértek a szervezet vezetői.

A tárgyalás első napjáról szóló összefoglalónkat, melyben a másodrendű vádlott által felidézett eseményekről is szó esett, itt olvashatja. A büntetőperben korábban csak a hatodrendű vádlott tett vallomást.

(Index/MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport